Меню Затваряне

Митр. Иларион Алфеев е обвинен в сексуален тормоз от свой помощник и служител

Митрополит Иларион Алфеев е обвинен, че е тормозил сексуално своя помощник и служител Джордж Сузуки, 18-годишен младеж от руско-японски произход, съобщава „Новая газета“. Според младежа митр. Иларион го е принуждавал да живеят заедно и да спят в едно легло, като го е заплашвал, че може да има проблеми, ако го напусне. В началото на годината Сузуки успява да избяга и взема със себе си скъп часовник и 30 000 евро от дома на митр. Иларион и се прибира в Япония. Митрополитът съобщава в полицията и прокуратурата в Унгария образува наказателно дело срещу младежа. Джордж Сузуки обаче предоставя на „Новая газета Европа“ аудиозаписи със заплахите на Иларион Алфеев, видеозапис, както и снимки от охолния живот на митрополита.

На 11 март блогът на Андрей Кураев публикува статия, озаглавена „Спасяването на митрополит Иларион“. В публикацията Кураев намекна за възможен секс скандал около Иларион (в света Григорий Алфеев). Гури Шалимов е епископ на Руската православна църква, който през 1999 г. е отстранен от администрацията на Херсонесовата епархия с център в Париж след обвинения в тормоз и е назначен в Магаданската катедра.

Бележката на Кураев остана почти незабелязана от обществеността. Въпреки това, три дни по-късно, на 14 март, РИА Новости публикува статия за „голяма кражба в Унгарската православна епархия“ с послепис в края, което не е типично за новинарските репортажи: „Източникът поясни, че името на заподозрения не се разкрива в интерес на разследването, и припомни, че кражбата в голям мащаб и според унгарския Наказателен кодекс, се наказва с лишаване от свобода за срок от една до пет години”. Ако влезете на уебсайта на енорията на Света Троица в Будапеща, където служи Иларион, можете да забележите, че в началото на януари млад мъж, който преди това е присъствал на снимки и предавания от почти всички литургии, изчезна от новинарския поток. По-късно именно той се появява при търсенето в базата данните о търсенето в базата данни на унгарската полиция за кражбата под името Джордж Сузуки. „Новая газета Европа“ се свързва с Джордж, който разказва своята история, а екипът се свързва и с митрополит Иларион и получава и неговите коментари за случая. Сузуки обвинява митрополита в сексуално посегателство, а Иларион завява, че зад Джордж стои „жена, която се нарича майка“ на младежа и се е опитала да шантажира митрополита, искайки компенсация за причинените морални вреди на сина си.

Митрополит Иларион някога е бил дясната ръка на патриарх Кирил и вторият човек в Руската православна църква. От 2009 г. е председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия (ОВЦВ) и често е споменаван в медиите като потенциален наследник на Кирил. През юни 2022 г. обаче без обяснение той е изпратен в Унгария, след като е назначен в катедрата на митрополита на Будапеща и Унгария като митрополит на една от най-малките епархии на Руската православна църква. По това време медиите свързват това мистериозно уволнение с „антивоенната позиция“ на митрополита, наричайки уволнението му „оставката на годината“, а самият Иларион коментира понижението се по следния начин: „Можете да предположите, че пътят направи много остър завой, аз не се вписах в него и се озовах встрани от пътя“.

Източници в Руската православна църква, близки до Синода, твърдят, че това решение е шок за Иларион, а той научил за оставката си едва след като подписал съответните документи. Пресата също така обсъди, че причината за изгнанието на Иларион може да бъде желанието на Патриаршията да има свой високопоставен представител (почти довереник на патриарха) в Европейския съюз. В същото време осемнадесетгодишният Джордж Сузуки, православен младеж от руско-японско семейство, му се предлага като служител и съкилийник. Преди това той вече е бил в кореспонденция с Иларион и (според Джордж) е искал да подкрепи архиерея, който е загубил позицията си, и да стане негов ученик. Иларион се съгласил и поканил Сузуки да работи в енорията на „Светата Троица“ в Будапеща и младежът пристигнал през октомври 2022 г.

Сузуки разказва, че отначало живеел в килията си и виждал митрополита само по работа, на което подчинението му го задължавало, но след няколко седмици Иларион му предложил да се премести в стая в апартамента си, за да помогне с домакинската работа. Джордж се съгласил и се преместил в покоите на митрополита.

През ноември Иларион завел Сузуки на дача във Франция, която според Джордж принадлежи на митрополита („Нова Европа“ знае адреса на къщата, разположена на Женевското езеро, в момента установява официалния ѝ собственик). Там Джордж се разболява и няколко дни лежи с висока температура. Тогава, според него, се състоял първият му физически контакт с митрополита. Според Сузуки, след като двамата са започнали да живеят заедно, той е бил под постоянен психологически натиск и през септември 2023 г., когато се е опитал да изрази недоволство, е започнал да получава заплахи от Иларион: митрополитът заявил, че в случай на раздяла младежът може да има проблеми, ще се „почувства зле“ и „нищо няма да се получи„ за него.

Иларион нарича обвиненията в сексуален тормоз от страна на Джордж Сузуки безпочвени и обещава да заведе дело за клевета. Без да отрича автентичността на „незаконните“ записи, направени от Сузуки, митрополитът подчертава, че не е правил секс със служителя си. Той смята темата за отношенията си с Джордж за твърде лична и не е готов да я развива. Иларион каза още, че не смята за възможно да коментира конфликта по същество, тъй като се твърди, че Сузуки е издирван от Интерпол (редакционната колегия на „Нова Европа“ запитване до Интерпол с искане да потвърди или опровергае това твърдение). „Ако започна да казвам нещо, това може да навреди [на разследването]“, казва Иларион. Той отказа да отговори и на въпроса дали притежава недвижими имоти във Франция, където според Сузуки са прекарвали заедно.

Как Иларион се бори с хомосексуалистите на публично място

Публично Иларион многократно критикува Римокатолическата църква, че позволява да бъдат благославяни ЛГБТ хората и подчертава важността на защитата на „традиционните ценности“.

През 2021 г. той одобрява руски закон, забраняващ пропагандата на „нетрадиционни ценности“, като заявява, че „същите закони трябва да бъдат въведени и в други страни“.

През 2018 г. Иларион направи „научно“ изявление, че „сексуалната ориентация не е вродена, а се формира в ранното детство и юношеството“.

Иларион дори твърди, че при желание е възможно човек да се „върне“ в „традиционната“ ориентация. „Пастирският опит от работата с хора с хомосексуална ориентация показва, че в много случаи човек може или напълно да се отърве от нея, или да изгради живота си по такъв начин, че това да не му попречи да бъде пълноправен семеен мъж“, каза той през 2018 г.

Как Иларион стана собственик на имот в Унгария

Според Сузуки, Иларион прекарва цялото си свободно време в забавления. Има само едно формално-канонично ограничение: човек не може да пропусне повече от три поредни недели в енория, за да не буди излишно подозрение към енориашите. Следвайки това правило, митрополитът планира обиколките си с яхти и пътуванията си до ски курортите по такъв начин, че да има време да се върне в Будапеща навреме за неделната служба.

Някои от снимките, споделени от Сузуки, показват, че самият той се радва на комфортен живот с Иларион: заедно ходят по ресторанти, почиват в ски курорти, а в свободното си време младежът се развлича с ветроходство.

По време на съвместния им живот Сузуки натрупва доказателства за луксозния живот на архиерея на телефона си. Например, договор за покупка на имот от 2360 кв.м. за 2 150 000 евро в предградията на Будапеща.

Според договора имението на Иларион разполага с 14 стаи, плувен басейн, фитнес зала, винарска изба и паркинг за шест автомобила.

В един от записите, направени от Джордж, Иларион разказва как е продал колекция от скъпо вино, за да купи мебели за къщата си за 15 хиляди евро.

В друг запис Иларион казва, че е получил пари за имението от продажбата на апартамента си на Арбат и дарения от „спонсори“. Според Джордж Иларион убедил спонсорите си, че парите ще бъдат използвани за построяването на монашески скит, но вместо това има луксозно имение, където Иларион прекарва свободното си време, приема гости, организира пиршества икара електрически скутер.

Джордж твърди, че сред спонсорите на Иларион може да има няколко големи бизнесмени, включително такива под санкции, например Дмитрий Пумпянски (виж Руснак под санкции и фирма на „Коза ностра“ ще строят „Турски поток“), Год Нисанов (Санкционирани руски олигарси напират за гражданство в Португалия), Петър Авен (Разводът на инвеститорите с милиардите на руските олигарси се оказва труден ) и Валерий Коган (със състояние 2,5 милиарда долага). Иларион не отрича, че е собственик на имение в Унгария. Той твърди, че обяснението за покупката на недвижими имоти и немонашеския му начин на живот трябва да бъдат „хонорарите“, които е получил за многобройните си книги и филми, за които „може да се прочете в Уикипедия“. Иларион заявява, че не е получавал пари от спонсори за покупката на имот в Унгария. В същото време митрополитът пита кореспондента на „Нова Европа“ дали Джордж Сузуки е назовал имената на спонсорите и настоява, че имението е планирано като живот в „отшелничество“ и „дори манастир“.

По време на изгнанието си в Унгария Иларион служи като посредник между Руската православна църква и Запада и се среща с висши служители на Римокатолическата църква, включително папата. През юни 2023 г. медиите дори писаха за посредничеството на Иларион при прехвърлянето на украински затворници в Унгария. Иларион не крие приятелството си с висшите служители на Унгария. Те са били чести гости в храма му, а през годините на съвместен живот с митрополита, Джордж натрупва много техни общи снимки. Ето например Жолт Шемиен, вицепремиер на Унгария, заедно с митрополит Иларион, Джордж и Вячеслав Ли.

Шемиен се позиционира като приятел на Руската православна църква. През 2022 г. той дори получи орден „Слава и чест“ 2-ра степен от патриарх Кирил. Освен това митрополит Иларион му връчи ордена. Друг запазен кадър в телефона на Джордж е унгарският паспорт на митрополит Иларион, който в графата за националност е посочен като „унгарец“. Снимката на документа показва, че датата на издаване се различава само с три месеца от датата на назначаването на Иларион Алфеев в Унгария, т.е. той получава гражданство в рамките на няколко седмици след влизането си в страната – нечуван прецедент за страна от ЕС, възможен само с пряка санкция на висши служители.

–––––––––––––––––––

Текстът е публикуван със съкращения. За повече информация, снимки, аудио- и видеозаписи, вижте в източника:

Труды и дни митрополита Илариона. Бывший фаворит патриарха Кирилла получил венгерский паспорт, стал владельцем зарубежного поместья, вступил в сложные отношения со своим келейником и угрожал ему в проповедях и переписке — Новая газета Европа (novayagazeta.eu)

Posted in Публицистика

Вижте още: