Меню Затваряне

Митр. Киприан: “Два православни и славянски народи са пред прага на мащабна война”

Старозагорски митрополит Киприан

Обични в Господа братя и сестри,

С голяма тревога и тъга научихме, че руски военни части са предприели военни действия на територията на Украйна. Болката ни е още по-голяма поради факта, че два православни и славянски народи са пред прага на мащабна война, която ще отнеме много жертви и ще бъде източник на дълбоки страдания за мирното население. Огънят й ще помете не само видимата инфраструктура, дело на съзидателен труд, но ще промени и нравствените опори на милиони хора по света. Ще разруши надеждите им и духовните им жалони.

Днес е време да си припомним думите на св. Григорий Богослов „ Към смъртта гледа грехът – гибелният враг на душата“ и да настояваме с гражданския си глас и усилени молитви, час по-скоро да се спре тази срамна и братоубийствена война.

Нека не мислим, че тези молитви ще останат нечути от Всемилостивия Бог. Силата на нас, обикновените хора, е в молитвата и опазване на съвестта си. Бог ни чува, защото сме Негови и в този критичен момент това можем и сме задължени да сторим. Нека го правим с горещо сърце, изпълнено с обич към страдащите. Бог е любов (ср.1 Йоан 4:8) и претърпя жестоки страдания, за да ни остави своя мир и утвърди в него.

Историята е доказала, че без мир и разбирателство човечеството няма бъдеще. Той не може и няма алтернатива. Свободната ни воля е тази, която прави своя избор, а каквото посее човек, това и жъне (ср.Гал.6:7).

————-

Източник: Старозагорска митрополия

Posted in Епархийски новини, Новини, Християнство и война

Вижте още: