Меню Затваряне

Митр. Онуфрий: „Войната може да спре не със силата на оръжието, а с божествената любов“

Киевският митрополит Онуфрий се срещна с руски военнопленници, които са поискали да посетят Киевската лавра с помощта и по инициатива на журналиста Володимир Золкин.

Пленниците бяха посрещнати от Нижинския и Прилуцки митрополит Климент, който отговори на някалко въпроса на журналиста. На един от тях за последния архиерейски събора на УПЦ, митрополит Климент отговори, че уставът на УПЦ е вече променен, премахнати са всички пунктове, от които следва, че УПЦ е зависима по някакъв начин от решенията на РПЦ и тя не осъществява никаква административни отношения с нея. Митрополитът коментира, че УПЦ е получила документ за самостоятелност още през 1990 г., но не я е реализирала досега, а това се е случило след решенията на събора. Поради тази причина е неправилно УПЦ да се изписва вече с титула на Московска патриаршия – УПЦ-МП. Патриаршия УПЦ може да стане, ако това се реши общо от останали поместни църкви.

В края на интервюто бяха коментирани разрушенията, причинени от бомбардировките над Светогорската лавра, някои от които са невъзстановими в първоначалния си вид. Непрежалими са убитите сред разрушенията монаси. Светогорската лавра е била отново бомбардирана още на следващия ден, след обръщението на митрополит Онуфрий към президента Путин огънят да спре. Убити са няколко монаси, други са тежко ранени, пострадали са свещеници. Блокирана е била и хуманитарната помощ към територията на Лаврата, в чиито подземия имаше скрити жени, деца и монаси.

След разговора с митрополит Климент, митрополит Онуфрий ослужи молебен за прекратяване на огъня в Украйна и призова пленниците да предадат на родината си, че войната трябва да спре и че украинците искат мир.

„Пожелавам Господ да ви върне в родината ви, в семействата ви. Вижте отново вашите майки, вашите деца и вашите братя и сестри. Предайте на родината си, че ние не искаме войната, която се води днес в Украйна. Ние не искаме нашите градове и села да бъдат унищожени, нашите и вашите хора да бъдат изгубени. Ние не искаме майките, нито в Украйна, нито в Русия, да срещат мъртвите си синове и да плачат горчиво с безутешни сълзи. Това трябва да спре и може да спре“.

В друг момент митр. Онуфрий каза, че е възможно да се спре войната, но не със силата на оръжието и силата на човешкия разум, а с божествена любов.

„Само любовта може да заглуши оръжията и да спре ракетите. Искаме мир и нашата църква от самото начало направи всичко, за да живеят двата народа в любов, мир и хармония. За съжаление злото се случи, но трябва да се спре незабавно. Пожелавам Бог да даде просветление на управляващите на двете страни и те да намерят начин с любов да спрат злото”.

Митрополит Онуфрий не пропусна да отбележи, че с война и насилие не може да се постигне единство на народите, освен чрез любов и спазване на Божиите заповеди. „Не знам дали разбирате или не, но не трябва да се включвате във войната. Не можете да се убивате един друг, защото смъртта не носи полза на никого. Срамно е, че народите, излезли от общ източник на Кръщението, се бият помежду си. Трябва да направим всичко, за да спрем това безумие” – завърши митрополит Онуфрий.

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: