Меню Затваряне

Митр. Онуфрий заяви, че не е член на Синода на РПЦ, а нейните решения не са задължителни за УПЦ

На 14 декември, на годишно епархийско събрание на Киевска епархия, митрополит Онуфрий, предстоятел на Украинската православна църква (Московска патриаршия) прочете своето послание, в което заяви, че вече не е член на Синода на Руската православна църква, не споменава руския патриарх Кирил на св. литургия, и че личните симпатии и предпочитания трябва да бъдат смирени пред съборното решение на Църквата (в УПЦ има още митрополити, които споменават патриарх Кирил). Митрополит Онуфрий подчерта, че трябва да се спазват решенията на последния Архиерейски събор на УПЦ, който се състоя на 27 май т.г. и разгледа промени и допълнения в Устава за управлението на Украинската православна църква. Според тези решения УПЦ е напълно автономна и независима от РПЦ.

„В първия ден от военното нахлуване на руските войски на територията на нашата държава Украинската православна църква осъди тази военна агресия и призова за прекратяване на кръвопролитията. Гласът на нашата Църква, за съжаление, остана нечут. Освен това имаше призиви към патриарх Кирил за съдействие за прекратяване на въоръжения конфликт.

На 12 май на заседание на Светия синод на Украинската православна църква беше взето решение за провеждане на съвещание на епископи, свещеници, монаси и миряни на Украинската православна църква за обсъждане на текущи въпроси. На 27 май 2022 г. съборът започна работа в столичния женски манастир „Св. Пантелеймон“ във Феофания (Теофания, бел. прев.) . Бяха изслушани мненията и предложенията на представители на всички епархии на нашата Църква. Според резултатите от дискусията стана ясно, че трябва да бъде свикан Събор на Украинската православна църква, който според Устава е най-висшият орган на УПЦ. Преди работата на събора на Украинската православна църква се проведе Архиерейски събор на УПЦ. Той разгледа промени и допълнения в Устава за управлението на Украинската православна църква, което да свидетелства за пълната автономия и независимост на Украинската православна църква. 

Съборът одобри промени в Устава за управлението на УПЦ. По-специално, от устава беше премахната клаузата, че Украинската православна църква е самоуправляваща се част от Руската православна църква. По този начин беше установена не само административната независимост на Украинската православна църква, която съществуваше и преди това, но и се потвърди отделянето от Московската патриаршия. Според приетите промени предстоятелят на Украинската православна църква не е член на Светия синод на Руската православна църква, а решенията на съборите на Руската православна църква не са задължителни за Украинската православна църква. 

Също така от Устава беше премахната клаузата за възпоменание на богослуженията в църквите на нашата Църква, носещи името на Патриарха на Москва и цяла Русия. Съгласно утвърдената форма на възпоменание, предстоятелят на Украинската православна църква поменава всички предстоятели на поместните православни църкви, епархийският епископ – предстоятелят на Украинската православна църква, а епархиалният епископ се чества в енории и манастири. Такава традиция съществува и в други поместни православни църкви.

Копия от актуализирания устав бяха изпратени до съответните държавни органи: Президента на Украйна, Върховната Рада на Украйна, Кабинета на министрите и директно до Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта.

В допълнение към промените и допълненията към Устава, Съборът на Украинската православна църква прие резолюция, която осъжда войната и призовава за мирни преговори. Изразено е и несъгласие с позицията на патриарх Кирил по отношение на войната в Украйна, както и определени условия, при които е възможен диалог с представители на т. нар. Православна църква на Украйна. Едно от тези условия е преустановяването на отнемането на църкви и принудителното преместване на енориите на Украинската православна църква. Въпреки това, както свидетелстват събитията след Събора, завземането на църкви със сила не само не спря, но и се проведе в нов мащаб. Само в Киевската епархия без знанието на религиозната общност е извършена незаконна пререгистрация на 41 енории на Украинската православна църква. От тях 22 храма вече са иззети от представители на така наречената ПЦУ, а 19 енории продължават да защитават правата си в съда.

Освен това Съборът имаше съображения относно възстановяването на помирението в Украинската православна църква. На заседанието на Светия Синод на 23 ноември беше взето решение за възстановяване на миротворчеството и беше създадена съответна комисия, която включваше викарни епископи на Киевската митрополия и клирици на нашата епархия. Подготовката за тази свята кауза е в ход“.

Украинската православна църква обаче, е автономна в рамките на Руската православна църква, а позицията на патриарх Кирил беше заявена още през м. май т.г. след литургия в храма „Христос Спасител“:

„Ние напълно разбираме как страда днес Украинската православна църква. Съпричастни сме към факта, че Негово Блаженство митрополит Онуфрий и епископатът трябва да действат възможно най-мъдро днес, за да не усложняват живота на вярващия си народ. Патриархът отбеляза, че като се отнася с разбиране към действията на украинските епископи, той в същото време се моли „никои временни външни посредници никога да не разрушат духовното единство на нашия народ“.

Патриарх Кирил също заяви тогава, че опитите за прекъсване на духовната връзка между Руската православна църква и Украинската православна църква не идват от Бога и техните цели никога няма да бъдат постигнати.

Патриарх Кирил към митр. Онуфрий: няма автономия без мое позволение • Християнство.бг

По-късно стана известно, че Донецка и Кримска епархии, не са подкрепили  измененията в устава и единодушно са гласували против: „Делегацията на Симферополската и Кримската епархия единодушно гласува против приемането на решението на Съвета и предложените изменения в Устава за управление на Украинската православна църква“, и че „Симферополската и Кримската епархия остава под омофора на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх“.

Донецката епархия заяви, че църковният ѝ живот след събора няма да подлежи на никакви промени. „Решението на Събора на УПЦ за промените в Устава няма да засегне редица епархии, включително Донецка епархия“.

———–

Източник: news.church.ua, pravmir.ru

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: