Меню Затваряне

Митр. Онуфрий призова президента на Русия незабавно да спре братоубийствената война

Пресслужбата на Украинската църква към Московската патриаршия публикува днес Призив на Негово Блаженство Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий към вярващите и гражданите на Украйна по повод нападението на Русия над Украйна. Публицистът Сергей Чапнин, който следи реакциите на духовниците, написа по този повод:

“Патриарх Кирил вчера говори за мир, но днес цял ден мълчи. Скри се. Е, трябва да признаем, че това е нравствено падение. Завинаги. И възмездието е неизбежно. Ако в Синода нямаше страхливци и мълчаливци, те поне щяха да искат извънредно заседание. Но Синодът е придатък на авторитарната система на патриарха. Ще мълчат. И това също ще бъде нравствено падение. Само митрополит Онуфрий намери смелост да говори. И го заяви смело”.

Публикуваме целия текст от обръщението на митрополит Онуфрий към украинския народ:

“Скъпи братя и сестри! Верни на нашата Украинска православна църква!

Като предстоятел на Украинската православна църква се обръщам към вас и всички граждани на Украйна.

Случи се беда.

За съжаление Русия започна военни действия срещу Украйна, и в този съдбовен момент ви призовавам да не изпадате в паника, да бъдете смели и да покажете любов към родината и един към друг.

Призовавам ви, преди всичко, към усилена покайна молитва за Украйна, за нашата армия и нашия народ, моля ви да забравите взаимните разпри и недоразумения и да се обедините в любов към Бога и нашата родина.

В това трагично време ние изразяваме нашата специална любов и подкрепа към войниците ни, които стоят на стража и защитават нашата земя и нашия народ. Бог да ги благослови и пази!

Защитавайки суверенитета и целостта на Украйна, обръщаме се към президента на Русия и молим незабавно да прекрати братоубийствената война!

Украинският и руският народ излязоха от Днепровския купел на кръщението, а войната между тези народи е повторение на греха на Каин, който от завист уби родния си брат! Такава война не е оправдана нито от Бога, нито от хората.

Призовавам всички към здравия разум, който ни учи да решаваме земните си проблеми във взаимен диалог и взаимно разбирателство, искрено се надявам Бог да ни прости греховете и Божият мир да се възцари на нашата земя и по целия свят!

Онуфрий, митрополит Киевски и на цяла Украйна
Предстоятел на Украинската православна църква (Московска патриаршия)

————

Източник: pravoslavye.org.ua

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: