Меню Затваряне

Митр. Павел (Лебед) е обвинен в разпалване на религиозна омраза и отричане на руската агресия в Украйна

Днес е тревожен ден за монасите от Киево-Печерската лавра. От СБУ – служители на Службата за безопасност на Украйна дойдоха с призовка при досегашния предстоятел на Лаврата от УПЦ-МП митрополит Павел (Лебед) или небезизвестният Паша Мерцедеса, който е бил привикан на разпит, за да му бъде избрана мярка за неотклонение през деня. Малко по-късно стана ясно, че мярката е 60 дни домашен арест с гривна и забрана да общува с миряните.

Павел Лебед е обвинен по два члена от Наказателния кодекс на Украйна – чл. 161 за разпалване на религиозна омраза, както и чл. 436 – за отричане и оправдаване на въоръжената руската агресия срещу Украйна.

Едно от доказателствата по случая е аудио разговор, в който митрополит Павел се радва на окупацията на Херсон и казва, че „хората са доволни и щастливи“, защото „там навсякъде всичко е руско“, разпространява и конспиративните теории за „биолабораториите в Киев“, както може да се чуе от звуковия файл (в настройките има български субтитри).

Самият духовник обяви, че му е повдигнато обвинение, и къщата му „сега ще бъде претърсена“ (в 7:00 мин. на видеото в края на публикацията). На снимките от обиска на къщата му личи изключителен лукс, намерено е злато и други предмети, за които СБУ ще съобщи допълнително.

СБУ установява, че в публичните си изказвания митрополит Павел Лебед многократно е обиждал религиозните чувства на украинците, унижавал е възгледите на вярващи от други религии и се е опитвал да създаде враждебно отношение към тях. Това е потвърдила и съдебно-лингвистичната експертиза.

„Законът и отговорността за нарушаването му са еднакви за всички, а расото не винаги е гаранция за чисти намерения. Днес врагът се опитва да използва църковната среда, за да прокарва своята пропаганда и да раздели украинското общество. Но ние няма да му дадем шанс! СБУ системно блокира всички опити на руските специални служби, които се стремят да използват своите агенти за накърняване на интересите и сигурността на Украйна“, каза ръководителят на СБУ Васил Малюк.

Митрополит Павел увери, че никога не е обиждал президента Володимир Зеленски, оплака се, че „църквата е преследвана за нищо“ и призова вярващите към молитва. В допълнение, митрополит Павел заяви, че предишния ден уж е видял със собствените си очи стотина млади мъже близо до Лаврата, които са искали да „общуват със Сатаната“.

Примката около УПП-МП се затяга още по-силно след друго твърдение, което се разглежда в момента от украинските медии – журналистът Александър Гончаренко е избрал няколко изказвания, в едно от които руският терорист Игор Гиркин-Стрелков открито признава, че всички монаси от Светогорската лавра са били негова охрана, когато е завземал с войниците си Славянск в Донецка област (3:45 мин.).

„Цялата ми лична охрана се състоеше от духовните синове – монаси и йеромонаси на Светогорската лавра – изцяло, до последния човек. При нас едно от подразделенията на съветските бригади беше командвано от от послушник на Светогорската лавра, при това – послушник, заемащ достатъчно сериозно положение в Лаврата“.

Очаквайте още новини по темата.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: