Меню Затваряне

Молитвата пред иконата „Знамение“ е последната надежда на Мариупол

Ренета Трифонова

Ренета Трифонова

На 24 януари, 2015 г., руско-терористични войски обстрелваха Мариупол в Донецка област с ракети “Град”, след което загинаха 30 души, а около сто бяха ранени.

Тогава украинските медии съобщиха, че повече от година в енорията „Св. вмчк Пантелеймон“ е започнала да мироточи иконата “Знамение на Божията майка” (Енорията тогава е към УПЦ на Киевска патриаршия, днес автокефалната ПЦУ към Вселенска патриаршия).

Характерно за това чудо е било, че мирото не е текло постоянно, а е започнало в навечерието на ужасното кръвопролитие, случило се тогава в Украйна. Първото мироточене е свързано с побоя на студенти в Киев през ноември 2014 г. Тогава тежки капки наситен тъмен кехлибар се появяват на мястото на пукнатините, образувани в живописния слой. Такива се появяват също на ореола близо до главата на Св. Богородица. Мирото е започнало да тече в пукнатините, близо до главата на Младенеца и близо до Неговата благославяща ръка. Това разказва настоятел от енорията.

Според свещеника на храма, следващото мироточене е било наблюдавано в навечерието на първите стрелби на Майдана. След това миро е изтичало няколко пъти: в навечерието на анексирането на Крим, при превземането на Донецк, след ожесточения и кървав бой за Иловайск и в навечерието на „кървавия“ Покров през 2014 г., когато в гр. Сарата са били застреляни мирни граждани.

След това събитие мироточенето не спира.

В навечерието на ужасната мариуполска трагедия в квартал „Восточный“ на 20 януари 2015 г., свещеникът е забелязал особено силно мироточене.

„Уверен съм, че в светлината на последните тъжни събития в Мариупол, Божията майка ни яви своята милост и утеха чрез тази чудотворна икона, като по този начин още веднъж ни показа, че градът на Света Богородица винаги ще бъде под нейната закрила“, казва отец Владимир.

Енориашите решават да молят Св. Богородица пред нейната светиня за защита на Украйна. Както пише свещеник Владимир Коскин, след като на централния площад на града е бил отслужен молебен пред иконата, а след това и благословен Мариупол, украинските военни са предприели успешна офанзива.

Още тогава, след всяко възкресно богослужение, енорията при храма е решила да обикаля с иконата града и да раздава копия на иконата на всеки жители на Мариупол, който иска да се моли за мир в Украйна.

Това, което ни остава днес като християни и най-вече като човеци е да молим Божията майка пред нейната икона. Както е защитила Константинопол през 910 г. със своя Покров, както е защитила Рим от чумата със своята икона „Спасение на римския народ“, така днес да защити и градът на Мария – Мариупол, заради молитвите пред нейната мироточива икона „Знамение“, а Бог по молитвите на Своята майка да помогне на страдащите.

Молитва

О, Пресвета и Преблага Майко на нашият Господ Иисус Христос! Падаме и се покланяме на Теб, пред Твоята свята чудотворна икона, спомняйки си чудното знамение на Твоето застъпничество. Смирено Те молим, Всесилна Застъпнице на нашия род: защото Си помагала и на нашите отци, помогни и на нас, немощните и грешните, дай ни Твоето Майчинско застъпничество и защита. Спаси и съхрани Владичице, Твоята Свята Църква, Твоя град, цялата наша страна и всички нас, които идваме при Теб с вяра и любов и молим със сълзи на очи за Твоето застъпничество. О, Милосърдна! Смили се над нас и нашите грехове, простри към Христос Господ Твоите ръце и се помоли пред Неговата благост за нас, просещите прошка за греховете си, мирен живот, блага християнска кончина и добър отговор на Страшния Христов съд! Да се спасим с Твоите всесилни молитви, да наследим райско блаженство и с всички светии да възпеем пречестното и великолепно Име на Св. Троица – Отец, Син и Свети Дух, по Твоето милосърдие към нас, во веки веков. Амин.

Posted in Публицистика

Вижте още: