Меню Затваряне

Молитва за победа над враговете

Вера Давидова

Вера Давидова

Имам много хубав молитвеник, в който има молитви за почти всички случаи: молитви за болни, молитви при смърт, молитва за преумножаване на любовта, за унищожаване на враждата, за пътуване, за начало на работния ден, за изгубени вещи, без да споменавам утринните, вечерните, покайните, причастните, молитвите от богослужението, двата главни акатиста и богородичния канон.

Ако човек иска, може да върши всичко с благослов и молитва. В този молитвеник има и една част, която все си мислех, че никога няма да отворя и да чета. Надявах се. Молитви по време на война. Но Бог ме опроверга. За пръв път от днес чета молитва за победа над враговете.

Молитва на войник

“Господи Боже наш, който послуша Моисея, когато вдигна ръцете си към Тебе, и укрепи израилтяните против Амалика; Ти, Който въоръжи Иисуса Навина за война и заповяда на слънцето да спре, докато бъдат победени враговете! Ти и сега, Владико Господи, чуй нас, които ти се молим! Ние не се надяваме на нашето оръжие, защото няма то да ни спаси, Господи, но просим Твоята всемогъща помощ срещу нашите врагове и като призоваваме Твоето име, умилно Ти се молим: чуй плача̀ и погледни на страданието на застрашените от неприятели наши братя и сестри, които викат към Тебе, и избави от гибел техния живот. Укрепи с Твоята сила Твоето войнство и им дарувай победа над враговете.

Утвърди с Твоята всесилна десница тяхното служение, запази ги и изпрати им Твоя ангел, който да ги подкрепя. Премахни от тях всеки глад и гибел, избави ги от огън и меч, придружавай ги във всичко и с мощта на Твоята сила подкрепяй ги и им дай геройство с храброст за съкрушаване и победа над враговете и на всичките техни лукави и зли помисли. О, милосърдни Господи, Който пребъдваш вечно, запрети на народите, които дохождат в Твоето достояние и оскверняват Твоята света Църква. Прогони ги с Твоята буря, изпрати Твоите стрели, та ги смути с гнева Си, и Твоят ангел да ги прогони и порази.

Изпълни лицата на враговете със срам и безчестие, а сърцата им – със страх и ужас, за да се посрамят и смутят во веки веков. Протегни Твоята ръка отгоре и ги покори. Нека със силата на Твоите съдби да се съкруши тяхната гордост, а в нас да се прослави Твоето свето име. Защото е Твоя силата, царството и славата, от Тебе всички получаваме помощ, на Тебе се надяваме, и затова на Тебе слава възнасяме, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога и вовеки веков. Амин.”

“Помогни, Господи, на мене и на всички нас, които правдата на нашия народ е събрала, да прогоним и победим противниците и да усмирим тяхната вражда. Стани, Господи могъщ, обърни в бягство тези, които враждуват против нас и с Твоята десница ги разпилей. Нека сами те паднат в примката, която разстилат да ни уловят.

Ти благоволиш към праведните, и милостта Ти не изоставя онези, които ненавиждат безправието и се противят на насилието. Затова смело пристъпвам към Тебе и прося Твоята помощ. Дай ми щита на Твоето спасение, опази ме безбдно да премина тоя ден, развесели сърцето ми с победа и посрами враговете ми.

Кой е подобен на Тебе, Господи? Ти си Бог на силите и на спасението, Ти си Тоя, Който всякога ни правиш победители. Затова всякога Те славим и величаем, всеподателю Боже. Господи на силите, бъди с нас! Амин!”

Тропар на Светия Кръст, гл. 1

“Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето достояние, като им даруваш победа над противниците и запазваш с Кръста Си Твоето общество.”

Кондак на пресв. Богородица, гл.8

“На тебе, Богородице, Победителке и Воеводо, ние, твоите раби, като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сили, освободи ни от всякакви беди, за да ти викаме: Радвай се, Невесто Неневестна!”

Posted in Молитви

Вижте още: