Меню Затваряне

Молитва към светите братя Кирил и Методий

Свети равноапостолни Кириле и Методие, уверени във вашето всемогъщо застъпничество за единоверните и еднокръвни братя и сестри, ние прекланяме глави днес пред вас и усърдно се молим. Вашите дела и подвизи са свързани с нас, вашата мисъл е била обърната постоянно към непросветените, но добродушни с широки сърца славяни. Заради тях вие денем и нощем сте се молили и работили. Славянската азбука е знакът на вашата любов.

Чрез нея вие сте отворили очите на славянските народи за евангелската просвета, чрез нея сте научили нашия народ на добродетели, чрез нея сте обединили славянските племена, та винаги да радеят за мир, една мисъл, една вяра. Посветени в званието на пастири Христови, вие не сте оставили нито една овца от Христовото стадо да погине. За всекиго сте полагали душата си. Подобно на първовърховните апостоли, обременени от евангелска проповед, вие сте взели и свои помощници да ви помагат и широко до сеят Христовото учение.

Пред вашето свято дело ние днес се прекланяме и знаем, че светият подвиг ви постави в небесните чертози да славословите троичния Бог и да бъдете постоянни наши застъпници и закрилници. Молим ви, свети Кириле и Методие, запазете нашето Отечество в мир и единство, обединете славянските народи в единомислие, православие и миролюбие. Нека евангелското учение, което вие пръскахте с огнените си слова, се ширне навсякъде и облагородява нашите сърца.

Прострете своята отеческа ръка над нашата младеж. Помагайте на професори и учители, студенти и ученици да расте просветата в нашата страна, та Отечеството ни да се слави с добри човеколюбиви, справедливи, ученолюбиви граждани, които да изграждат добруването на народа ни и растежа на Православната Църква.

Нека божествената премъдрост, с която вие сте били надарени, да се излее и върху тези ученици и студенти (имената), за да могат да възприемат преподаваните им науки (да издържат предстоящите им изпити), да израснат в послушание с добри обноски и примерен характер за слава на Бога и за утеха и радост на родителите им!

Закриляйте и нас, които сега предстоим пред вашия свят образ. Тези Божии раби (имената) са като клонки от същото Божие лозе, в което вие сте работили. Помагайте ни в нашите нужди и ни пазете от злото в света, та с едно сърце и с една уста да славословим триединния Бог – Отца и Сина и Светия Дух.

Амин! 

Posted in Молитви

Вижте още: