Меню Затваряне

Молитва към св. архангел Михаил

Свети и велики Божий Архистратиже Михаиле, първи сред Ангелите и предстоятел пред неизказаната и надестествена Троица, наставниче и пазителю на човешкия род, съкрушил с войнствата си главата на прегордия Денница на небесата и сега посрамващ злобата и коварствата му на земята! Към теб прибягваме с вяра и те молим с любов: бъди несъкрушим щит и твърда защита на Светата Църква и на нашето православно отечество, като ги ограждаш с мълниеносния си меч от всички врагове, видими и невидими. Не оставяй, Божий Архангеле, без твоята помощ и застъпничество и нас, прославящите днес твоето свято име: ето, макар и многогрешни, ние не искаме да погинем в беззаконията си, но да се обърнем към Господа и да бъдем оживени от Него за благи дела. Озари нашия ум със светлината на Божието лице, която винаги сияе на мълниевидното твое чело, за да можем да поумяваме каква е Божията воля за нас, благата и съвършената, и да знаем кое ни подобава да вършим и кое да отхвърляме и оставяме.

Укрепи с Божията благодат нашата слаба воля и немощно произволение, та утвърдени в Господния закон, за престанем да се валяме в земните помислии и похотите на плътта, ние, които се увличаме като неразумни деца от бързо погиващите красоти на този свят и заради тленното и земното безумно забравяме вечното и небесното. Но преди всичко това ни изпроси свише дух на истинско покаяние, нелицемерна скръб по Бога и съкрушение за нашите грехове, та оставащите дни от този наш временен живот да прекараме не в угаждане на сетивата и в плен на нашите страсти, но в изглаждане на злините, извършени от нас, чрез сълзи на вяра и сърдечно съкрушение, чрез подвизи на чистота и свети дела на милосърдие.

Когато приближи часът на нашата кончина и на освобождаването от връзките на това тленно тяло, не ни оставяй, Божий Архангеле, беззащитни сред поднебесните духове на злобата, преграждащи възхода на човешката душа към небесата, но охранявани от теб да достигнем безпрепятствено онези преславни райски селения, където няма печал, нито въздишки, но безкраен живот и сподобили се да съзрем пресветлото лице на Всеблагия наш Господ и Владика, паднали със сълзи в нозете Му, с радост и умиление да възкликнем: слава на Тебе, предраги Изкупителю наш, Който поради преголямата Си любов към нас, недостойните, си благоволил да изпратиш Твоите Ангели като служители на нашето спасение! Амин.

Posted in Молитви

Вижте още: