Меню Затваряне

Молитва на св. Софроний (Сахаров)

Боже вечний, Царю Светий, Творче на небето и земята, Иисусе Христе, на безначалния Отец събезначален Сине, Ти, Който по неизследимата Си благост си ме извикал от небитие за живот, дарил си ми благодатта на кръщението и второ раждане свише, положил си върху телесните ми членове печата на Светия Дух и си вложил в сърцето ми желание да търся Тебе, единия истински Бог, чуй сега молитвата ми.

Аз нямам нито живот, нито светлина, нито радост, нито премъдрост или сила без Тебе, Боже. Поради многото си грехове не съм достоен да погледна към Тебе, но Ти си рекъл на Своите ученици: “Всичко, каквото бихте поискали в молитва с вяра, ще получите” и “Каквото поискате в Мое име, Аз ще го направя”.

Затова дръзвам да Те призовавам: Очисти ме от всяка сквернота на плътта и духа и ме научи как трябва да се моля. Благослови този ден, който си дал на мене, Твоя недостоен раб. Удостой ме със силата на Твоето благословение по всяко време и на всяко място с чисто сърце да говоря и върша всичко за Твоя слава, с търпение, смиреномъдрие и любов, в дух на мир, кротост, великодушие и премъдрост, и винаги да Те виждам пред себе си.

По безмерната Си благост, Господи, посочи ми пътя на Твоята воля и ми дай да ходя непорочно пред Твоето Лице. Ти, Царю на мира, Който изпитваш сърца и утроби, знаеш какво ми е нужно, знаеш цялата ми нищета и безумие, слепота и невежество, но и желанието на сърцето ми виждаш, и болестите и скърбите на душата ми не са скрити от Тебе. Затова чуй молитвата ми и с Твоя Свети Дух ме води в земята на правдата. А когато греховната ми воля ме отклони по чужди пътеки, тогава, моля Те, не ме щади, а ме върни отново на пътя на Твоите свети заповеди.

Дай ми със силата на Твоята любов да Те следвам, където и да идеш. Запази ме от всяка дума или дело, които разтляват душата, от всяко движение на ума и сърцето, които могат да наскърбят Твоя Свети Дух или да наскърбят брата ми. Научи ме какво да казвам и как трябва да говоря. Ако е волята Ти да мълча, вразуми ме да остана безмълвен в дух на мир и с нищо да не обидя или смутя ближния си. Утвърди ме на пътя на Твоите наредби и до сетния ми дъх не ми позволявай да се отклоня от светлината на Твоите заповеди, за да бъдат те единствен закон на моето битие – и временното, и вечното.

Ти, Творче мой благи, бъди милосърден към мене, падналото Твое създание, бъди щедър в смирението и скръбта ми и не скривай от мене пътищата на Твоето спасение. В неразумието си Те умолявам, Боже мой, за множество велики неща, но развращението и нищожеството си не забравям. Затова помилуй ме и не ме отхвърляй от Лицето Си, поради моето дръзновение, а по-скоро умножи светото дързновение и удостой мене, най-скверния от всички човеци, да Те възлюбя така, както си ни заповядал, с цялото си сърце, с цялата си душа, с целия си разум и с всичката си сила – с цялото си същество да Те възлюбя.

Господи, Царю, с Твоя Свети Дух научи ме на разсъдитилност и благоразумие. Дай ми да позная Твоята истина преди да сляза в гроба. Продължи дните ми на този свят, докато Ти принеса достойни плодове на покаяние. Не ме грабвай по средата на дните ми, нито докато умът ми все още е помрачен. А когато благоволиш да сложиш край на окаяния ми живот, извести ме, за да подготвя душата си да Те посрещне. Бъди с мене, Господи, в онзи велик ден и страшен час и ми дари радостта на Твоето спасение. Очисти ме от всичките ми тайни грехове, от цялото беззаконие, скирито в мене.

Господи, по голямата Си милост и по безмерното Си човеколюбие, чуй молитвата ми. Амин.

Posted in Молитви

Вижте още: