Меню Затваряне

Монаси от Света гора гостуваха на Църногорския манастир за празника на св. Силуан Атонски

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, за отбелязване паметта на св. Силуан Атонски в Църногорския манастир гостува архим. Вартоломей (Газетас), игумен на св. обител „Есфигмен“ от Света гора заедно с делегация от светогорски монаси.

Придружаваха го йероманах Гавриил, представител на манастира „Есфигмен“ в св. Кинотис – управтелното тяло на Св. Гора, йеромонах Теона, старец на келията „Св. Георги Скортелос“, по-известна като „Св. Никодим Светогорец“ в Карея, други монаси от обителта „Есфигмен“, както и монахиня Екатерина, игумения на манастира „Св. Богородица Достойно Ест“ в Северна Евия – женски метох на Есфигменския манастир.

Вечерта на 23 септември бе отслужено всенощно бдение, на което пяха на десния клирос певците на протопсалт Йоан Хасанидис от манастира „Св. Теодора“ в Солун, а на левия клирос – сборна група певци, водена от протопсалт Владимир Симич от Белград, в която имаше и певци освен от Сърбия, също от България и от Света гора.

На следващия ден, 24 септември, Божествената св. литургия бе предстоявана (водена) от архим. Вартоломей в съслужение със следните свещеници: архим. Николай, игумен на манастира „Св. арх. Михаил“ край Шабац (СПЦ), йеромонах Гавриил, антипросоп на манастира „Есфигмен“ в св. Епистасия на Атон; йеромонах Теона, старец на келията „Св. Никодим Светогорец“ в Карея, Света гора; йеромонах Пимен, игумен на Германски манастир „Св. Йоан Рилски“; иконом Константин Стойчев, предстоятел на храма „Св. Петка“ в Брезник; протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на храм „Св. Йоан Рилски“ в Перник, и свещ. Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Лозен; йеродякон Вартоломей от Софийска митрополия; архим. Никанор, игумен на Църногорския манастир, както и йеромонах Спиридон и йеродякон Йосиф от братството на манастира.

След св. Литургия бе отслужен трисагий пред плочата в памет на стареца Спиридон от скита „Малката св. Анна“, който е духовен ктитор на Църногорския манастир.

В неделния ден на 25 септември, светогорските монаси се отправиха към скита „Св. Пантелеймон“, където бе отслужена възкресна св. литургия, предстоявана от архим. Вартоломей в съслужение с архим. Никанор и йеромонах Теона.

По-късно същия ден архим. Вартоломей, придружаван от монах Палама от манастира „Есфигмен“ и игумения Екатерина се отправиха по покана на Русенския митрополит Наум на поклонение в манастира „Св. Димитрий Басарбовски“.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: