Меню Затваряне

Монашеско пострижение в “Седемте престола”

На 24 септември 2020 г. е извършено монашеско пострижение в Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично – Седемте престола“.

В манастирския храм бе отслужена тържествена вечерня, предстоявана от йеромонах Игнатий, ефимерий на манастир „Възнесение Господне“ в с. Горни Лозен, в съслужение с йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

На вечернята молитвено присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Пахомий, ректор на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, както и редица монаси, монахини и поклонници.

По време на вечернята протойерей Стефан Александров, и. д. игумен на светата обител, бе постриган за монах от викария на Софийския митрополит, като му бе дадено духовното име Севастиан – по решение лично на Негово Светейшество патриарх Неофит. Архимандрит Януарий пое духовното попечителство над новия йеромонах, като го води под мантия по време на пострижението.

Йеромонах Севастиян, в света Стефан Тодоров Александров, е роден на 9-ти септември 1970 г. в гр. София. Завършва Техникум по енергетика “Вилхелм Пик” в гр. София, а в последствие и Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. На 8-ми ноември 2000 г. е ръкоположен за дякон в Неврокопска епархия – в Хаджидимовския манастир “Св. Георги”, а след малко повече от месец и за свещеник. В манастира о. Стефан служи две години, след което е назначен за енорийски свещеник на села около гр. Гоце Делчев като за усърдното си свещенослужение получава офикията “протойерей”. През 2019 г. преминава на служение в Софийска епархия и от 1 април е назначен за предстоятел на храма „Св. Георги“ в с. Бистрица. През настоящата 2020 г., на 10 юли протойерей Стефан Александров е назначен за и. д. игумен на Осеновлашката света обител “Рождество Богородично” – мястото на монашеското му пострижение.

Източник: Софийска митрополия

Снимки от пострижението можете да видите тук..

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: