Меню Затваряне

Москва: “Кирилското писмо обединява съвременния руски и македонски език”

За деня на св. Климент Охридски по стар стил, руското посолство в Република Северна Македония, публикува на страницата на дипломатическата си мисия във фейсбук официално изявление, което гласи:

“Поздравяваме братския македонски народ с държавния празник – Деня на Свети Климент Охридски, големият просветител, първият славянски епископ, един от основоположниците на кирилското писмо, което обединява съвременния руски и съвременния македонски език!”

По повод празника руският посланик Сергей Баздникин е положил венец пред паметника на св. Климент Охридски в Народната университетска библиотека в Скопие.

Тази провокация не е първата от руска страна. През май, т.г. сайтът “Скопие” публикува кратък текст със заглавие “Путин с поздравително послание, което ще разболее българите: “Днес е денят на славянската писменост, която дойде от Македония” (тук).

Българските медии отразиха същата провокация и през 2017 г. Реакцията срещу нея тогава беше изключително остра на фона на пътуването на българския президент Румен Радев и на македонския държавен глава Стево Пендаровски за Рим, за да почетат заедно празника и делото на светите братя Кирил и Методий.

По материали от Offnews

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: