Меню Затваряне

Москва осъди посещението на патриарх Вартоломей в Украйна като “грубо нарушение на каноните”

На 23-24 септември в Москва се проведе заседание на Св. Синод на Руската православна църква, на което беше обсъдено посещението на патриарх Вартоломей в Киев, състояло се през август тази година във връзка с 30-годишнината от обявяването на независимостта на Украйна.

Синодът осъди посещението на Константинополския патриарх Вартоломей в Украйна и го нарече “грубо нарушение на каноните”. Това се посочва в решението (журнал No 60), публикувано на уебсайта на Московска патриаршия Patriarchia.ru .

Синодът постановява, че пътуването на Константинополския патриарх и придружаващите го до Киев без покана от патриарх Кирил и митрополит Онуфрий е грубо нарушение от каноните, по-специално, 3-ти канон на Сардикийския събор и 13-то правило на Антиохийския събор.

Синодът на Руската православна църква също осъжда „продължаващите антиканонични действия на Константинополския патриарх, насочени към разрушаване на единството на православието“, и отбелязва „чисто политическия характер на посещението на патриарх Вартоломей, което разкрива неговата зависимост от външни на Църквата сили“.

В документа се казва още:

“Отбелязваме, че поддържайки разкола в Украйна, патриарх Вартоломей изгуби доверието на милиони вярващи. Подчертаваме, че в условията, когато по-голямата част от православните вярващи в света не са в църковно общение с него, той повече няма право да говори от името на цялото световно Православие и да се представя за негов лидер. Пазейки с благодарност паметта за заслугите на Светата Константинополска Църква в делото на просвещението на Русия със светлината на Христовата вяра, подчертаваме, че благородните подвизи на приснопаметните светейши Константинополски патриарси в миналото, не оправдават днешните канонически престъпления на патриарх Вартоломей, който подкрепя разкола и влиза в църковно общение с хора, които се наричат ​​православни йерарси, но нямат канонична хиротония”, се казва в изявлението.

По-рано, на 16 септември в Москва се проведе конференция на тема „Световното православие: Първенство и съборност в светлината на православното учение“. Очевидно е, че тя има същата насоченост срещу действията на Константинополския патриарх в Украйна. В нея участваха представители на РПЦ, УПЦ и гости от други поместни православни църкви. Целта на форума беше да се създаде дискусионна платформа за богословски въпроси, имащи отношение към природата и устройството на Църквата и засягащи пръвенството, съборността и реда за даване на автокефалия.

Това потвърждава информацията, че Руската православна църква може да се опита окончателно да скъса отношенията си с Вселенската патриаршия и със световното православие, посочва църковният публицист Костас Онисенко в своята статия в Οrthodox Times. Припомняме, че след връчването на томоса за автокефалия на Православната църква на Украйна от патриарх Вартоломей, Московската патриаршия прекъсна евхаристийното общение с Константинополската патриаршия.

От решението на Синода става ясно, че Москва разглежда Украйна като „канонична територия“ на РПЦ и подчертава, че патриарх Вартоломей е трябвало да поиска разрешение от патриарх Кирил да посети Украйна. Според Онисенко, това ясно показва “независимостта” на УПЦ от Московската патриаршия.

Това заседание се провежда и с оглед на предстоящия през ноември Архиерейски събор, на който Онисенко твърди, че Московската патриаршия ще обяви Вселенския патриарх “извън законността”. Според църковният публицист, който следи въпроса отблизо, публикуваните протоколи от заседанието на Светия синод на Руската православна църква потвърждават тези намерения.

По материали от: Orthodox Times, Patriarshia.ru

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: