Меню Затваряне

Москва отстрани низвергнатия от Александрийската патриаршия бивш „екзарх“ Леонид

Московската патриаршия е отстранила от длъжност низверграния от Александрийската патриаршия бивш митрополит Леонид.

Митрополитът е изпратил доклад до Руския патриарх Кирил, в който излага причините, поради които не може да изпълни задълженията си на патриаршески „екзарх“ в Африка. Затова Синодът освобождава Леонид Клински от тази длъжност и благодари за положените трудове, като го запазва на поста в Еревано–Арменската епархия.

Тоест, бившият „екзарх“ от Александрия е освободен от Африка и сега ще управлява епархия в Армения.

На негово място е назначен Зарайски епископ Константин, който ще изпълнява временно длъжността патриаршески „екзарх“ в Африка.

Навлизането на РПЦ в чужда канонична територия, както се случи това в Афика в диоцеза на Александрийската патриаршия, митрополит Григорий Папатомас нарича не просто нахлуване, а схизма:

„Относно антиканоничните действия на Руската църква в Африка е много погрешно да ги определяме като нахлуване. Тук не става въпрос за нахлуване. С решение на Синода на Руската църква от декември 2021 г. Александрийската патриаршия бе обявена като схизматична патриаршия, но и от същия момент – и като несъществуваща. Следователно тя вече е свободна земя за руснаците. С други думи, Руската църква отива в Африка и създава навсякъде руски храмове за „доброто“ на свещениците и вярващите, за да станат нейни членове… В момента се наблюдава еклисиологичното и канонично подхлъзване към пропастта на Руската църква. И тя трябва да бъде спасена от това падение, преди да стигнем до положението преди 1000 години с Римската патриаршия.“

Митр. Григорий (Папатомас): “Действията на РПЦ в Африка са схизма, а не нахлуване” • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

Богословът Андрей Шишков беше писал следното по този случай:

„Цялата африканска кампания на РПЦ изглежда като опасна авантюра, която е способна да подкопае каноничния ред не само в междуправославните отношения (там той вече е подкопан), но и вътрецърковно. Да си припомним скорошната история за това как РПЦЗ прекъсна общение с Парижката архиепископия (част от Руската православна църква) поради съмнения в каноничния статут на някакъв свещеник, приет там. Това, което се случва сега в Африка, е в пъти по-лошо.“

————-

Виж още:

Приемането на разколници и свещеници без сан в Африка може да се окаже църковно бедствие • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: