Меню Затваряне

Москва признава изключителните права на СПЦ в Македония, преди Белград да е изразил позиция

Синодът на Вселенската патриаршия призна вчера църквата на Северна Македония под ръководството на архиепископ Охридски и Македонски Стефан (Веляновски) за отделна поместна църква на 9 май, на свое заседание, председателствано от Вселенския патриарх Вартоломей. Вселенската патриаршия влиза в евхаристийно общение с новата поместна църква, която признава с названието Охридска архиепископия и предоставя на Сръбската православна църква решението и „правото да регулира административните въпроси между нея и църквата на Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковната традиция“.

Очакваше се реакция от Белград, но тя дойде първо от Москва. И като се има предвид, че след първоначалната изненада и дискусията относно решението на Фенер, фокусът беше върху Белград и как ще реагира Сръбската патриаршия (особено след срещата на сръбския патриарх Порфирий преди няколко дни с представител на църквата на Северна Македония, което показва развитие от страна на Сръбската църква), първата реакция дойде от Москва, пише Orthodox Times.

Секретарят на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия прот. Игор Якимчук каза, че Руската православна църква признава изключителните канонични права на Сръбската православна църква в Северна Македония, пише РИА Новости:

„Руската православна църква ще се съобразява преди всичко с подхода към проблема от страна на Сръбската църква, на която продължаваме да признаваме изключителни канонични права в Северна Македония“, подчерта протоиереят.

Преди няколко дни са водени преговори между Сръбската православна църква (СПЦ) и Македонската православна църква (призната вече като Охридска архиепископия от Вселенска патриаршия), на които е участвал и сръбският патриарх Порфирий. На срещата е присъствал и сръбският епископ Фотий. Според него още през този месец е „възможно МПЦ да се върне в каноническото единство със СПЦ“.

„По този начин ще се сложи край на разкола на МПЦ от 1967 г.“, каза още сръбският епископ и уточни, че „връщането на МПЦ може да стане по време на майския събор на СПЦ“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: