Меню Затваряне

Московският епархийски съд лиши от сан архим. Кирил Говорун

На сайта на Московската (градска) епархия е публикувано съобщение относно свещеническия статут на архим. Кирил Говорун, който е клирик на Руската православна църква. Съобщението гласи:

Това решение се публикува, за да се даде възможност на архимандрит Кирил (Говорун), който е под запрещение, да се запознае с него в срока, установен по чл. 54, ал. 2 в частта за църковния съд.

Московският епархийски съд на Руската православна църква, заседаващ на 31.10.2023 г. по делото на духовника под запрещение на Московската епархия архимандрит Кирил (Говорун), реши:

Да се признае, че на основание на 25 правило на светите апостоли архимандрит Кирил (Говорун) подлежи на налагане на канонична забрана за него под формата на низвержение от свещен сан“.

Решението ще влезе в сила след одобрение от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.“

Решението е взето на 31 октомври и е публикувано месец и половина по-късно. През 2008-2009 г. архим. Кирил Говорун е клирик на УПЦ-МП и е председател на Отдела за външни църковни връзки на УПЦ-МП, а в периода 2009-2012 г. е първи заместник-председател на Просветния комитет на Руската православна църква. Запитан още преди 4 години в интервю за „Религия сегодня“ на въпрос защо не се е преместил в Гръцката църква той заяви, че за него юрисдикциите нямат никакво значение, а принадлежността към Христовата църква. Към ПЦУ архим. Говорун не е преминал на служение, защото тя няма енории зад граница.

На 31 януари 2012 г. на уебсайта „Левият бряг“ под псевдонима „Глеб Коваленко“ беше публикувана статията му „Патриарх Кирил и неговия църковен държавен комитет за извънредни ситуации”. Псевдонимът скоро беше разкрит, което доведе до скандал и архим. Кирил Говорун беше освободен от длъжността първи заместник-председател на Комитета по образование, а през юни 2012 г. – освободен от длъжността секретар на Комисията по междусъборно присъствие по въпросите на духовното образование и религиозното възпитание.

От 2012 г. до 2014 г. е научен сътрудник в Университета Йейл. Води курсове по богословие в Киево-Могилянската академия и Националния педагогически университет в Киев. От 2017 г. е научен сътрудник в колежа „Лойола“ в Лос Анджелис.

Когато стартира процедурата по даването на Томоса за автокефалия на Православната църква на Украйна, архим. Кирил пристигна от Лос Анджелис в Киев и участва в Обединителния събор на 15 декември 2018 г. Когато Русия нахлу в Украйна, той започна да критикува руските власти и да изобличава „богословието на войната“ на патриарх Кирил. През март 2022 г. архим. Кирил Говорун след срещата си с патриарх Вартоломей заяви, че той не отрича възможността да го споменава всеки, който не вижда други начини за себе си, без никакви допълнителни канонични процедури, т.е., че всеки духовник, който поиска, може да го споменава като епископ на св. Литургия.

На 25 септември 2023 г. руският патриарх Кирил забрани с указ на архим. Кирил Говорун да участва в богослужението и да носи расо и свещенически кръст, както и да дава благословение. Патриарх Кирил го обвини, че служи с клира на Вселенска патриаршия:

„Писменото задължение за вярност към Руската православна църква беше многократно нарушено от вас, което се изрази, между другото, във вашето съслужение с епископите и клира на Константинополската църква, с който по решение на Светия Синод, евхаристийното общение беше прекъснато поради грубо нахлуване в каноничната територия на Украинската православна църква“.

Последва горепосоченото решение от 31 октомври 2023 г., а сега се очаква одобряването му от патриарх Кирил.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: