Меню Затваряне

Московският патриарх Кирил лиши от сан протодякон Андрей Кураев

Московският патриарх Кирил лиши от сан протодякон Андрей Кураев за продължаване на „разрушителната дейност“ и липса на покаяние, става ясно от указ, публикуван на сайта на Московската епархия. В документа се казва следното:

„Поради факта, че в продължение на повече от две години, които са изминали от решението на  Московския епархийски съд да ви отстрани от свещеничеството и да наложи мораториум върху издаването на указ, за ​​да ви даде време да преосмислите позицията си и да се върнете в пътя на Църквата, Вие не показахте признаци на покаяние нито с думи, нито с дела и между другото, не спряхте разрушителната си дейност. Споменатият мораториум се прекратява и в съответствие с решенията на Московския епархийски съд № 50-54-2020 от 29.12.2020 г. и № 53-57-2021 от 04.03.2021 г. вие сте низвергнат от свещенически сан.“

Московският епархийски съд взе решение да лиши Кураев от сан на 29 декември 2020 г., а на 4 март 2021 г. потвърди това решение, като отказа да преразгледа присъдата: 

„Съдът установи признаци на богохулство срещу Църквата в изявленията на протодякон Андрей Кураев. Решението на съда се позовава и на признаци на клеветническа дейност на протодякон Андрей Кураев, по-специално на обвинения към Руската православна църква в „организиране на разкол“ (тук).

Като причина се посочва „системният и дългосрочен характер на клеветническата дейност на Кураев“, както и публичното му оскърбление на паметта на протойерей Александър Агейкин, починал от последствията от COVID-19, като се изказа грубо за него в LiveJournal в деня на смъртта му.

О. Андрей Кураев коментира на личната си страница във фейсбук:

„Правото да съслужиш със сегашния патриарх Кирил, тоест с това, което сам направи със себе си, е съмнителна чест. Не го смятах за такава и ​​не смятам за необходимо да го постигна. Патриарх Вартоломей ми каза преди година, че не може да приеме жалбата ми, докато няма окончателна присъда. Сега я има. Това не означава, че ще използвам тази опция. Като цяло – не можеш да носи своя път със себе си“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: