Меню Затваряне

Моят опит за диалог

Маргарита Генчева

Какво им става на някои православни, че така са се уплашили от „разколниците“ в ПЦУ и патриарх Вартоломей (тук)?

Вие пишете: „Уви, част от йерархията на БПЦ падна! Кръгът от епископи в родната ни Църква, които пазят вярност към Светото Православие, се стеснява. Същата участ очаква и всички, които търсят общение с Константинополския патриархат“.

Повечето поместни православни църкви са в общение с Константинополската патриаршия, включително и Българската православна църква. Така, на практика, отправяте много тежко обвинение, че всички те „не пазят вярност към Светото православие“.

Освен това, какво призовавате с такова изречение? Да спрем Евхаристийното общение с Вселенския патриарх и да изпаднем в разкол?

Твърдите, че всеки, който влиза в общение с Вселенската патриаршия и „разколниците“ от ПЦУ „демонстрира своето фактическо одобрение към тях и участва в злите им дела“. Кажете ми, откога в историята на християнството и Църквата важат такива принципи? Когато учението на даден епископ противоречи на православното изповедание на християнството, се свиква събор, на който се разглежда конкретното учение, и се решава дали то може да се окачестви като ерес, или не.

Осъзнавате ли, че, ако вие сте част от БПЦ и водите светотайнствен живот като част от нея, думите ви важат и за самите вас?

Накрая заключвате, че участваме в „злите дела“ на дядо Вартоломей и „разколниците“ от ПЦУ, щом се причастяваме с тях (защото това е общението). По вашата логика тогава сме съучастници и на греховете на абсолютно всички миряни и епископи от всички църкви, с които БПЦ е в общение.

Друго, което ми прави впечатление: разсъжденията ви са пропити с голяма доза апокалиптичен ужас и безнадеждност, които нямат общо с Христовото учение в Евангелието и Апокалипсиса на св. Йоан Богослов.

Прот. Александър Шмеман пише, че „самата дума църква е преди всичко единството на онези, които служат на Христос, които продължават Неговото дело“. По-нататък той разяснява думите от Символа на вярата за Едната Църква: „…църквата навсякъде е призвана да явява пред хората това единство, което е явил пред света Христос“1.

Това, което внушавате вие, определено няма вкус на християнство и на Църква!

Прави сте, че разделението в православния свят продължава с пълна сила: да, така е! Тези, които правят от християнството една идеология, а Църквата се опитват да превърнат в политическа партия, разделят християните.

Вероятно е загуба на време да пиша тези редове, защото диалог с вас едва ли ще намеря, но все пак сме братя и сестри в Христос. Освен ако не сте част от някоя разколническа или сектантска общност. Защото разсъжденията ви са такива – сектантски.

–––––

  1. Из „Неделни беседи и статии“, С.: „Комунитас“, 2014, стр. 76-77 ↩︎
Posted in За вярата и съвремието

Вижте още: