Меню Затваряне

Място, което пробужда християнската съвест

Днес в Москва на полигана “Бутово”, където през 30-те години на XX век са разстреляни десетки хиляди политически затворници, се проведе акцията “Гласът на паметта”, съобщава РИА Новости , позовавайки се на Синодалния отдел на Московската патриаршия за връзки с обществото и медиите.

Денят на паметта за жертвите на политическите репресии се отбелязва в Русия на 30 октомври. Датата е избрана в памет на гладната стачка, която затворниците от Мордовския и Пермския лагер започват на 30 октомври 1974 г. в знак на протест срещу политическите репресии в СССР. Официално този ден е установен с Указ на Върховния съвет на РСФСР от 18 октомври 1991 г.

Всяка година на 13 май, когато се празнува “Събор на новомъчениците, пострадали в Бутово”, Руската православна църква отбелязва този ден със св. Литургия и заупокойна лития.

Богослужението се провежда под открито небе, близо до храма на руските новомъченици и изповедници, тъй като той не е в състояние да помести всички представители на духовенството и многочислените поклонниц. През 2017 г. на този ден руският патриарх Кирил нарече полигона в Бутово “място, което пробужда християнската съвест” и каза за мъчениците и изповедниците, че “тяхната смърт не е била напразна, тъй като е съвършено очевидно, че никакво духовно възраждане на нашия народ и нашата Църква нямаше да има, ако не беше техният подвиг и техните святи молитви”.

По материали от Риа Новости и Благовест

Posted in Мъченици и изповедници през атеистичния режим, Новини, Новини от света, Памет

Вижте още: