Меню Затваряне

Награди на Седмото международно биенале на църковните изкуства


Във Велико Търново бяха връчени наградите на отличените участници в Седмото международно биенале на църковните изкуства, съобщи БТА. Над 90 участници с повече от 170 творби участваха във форума, който през тази година е посветен на 30-годишнината от основаването на Православния богословски факултет към Великотърновския университет, каза при откриването на експозицията в Изложбените зали “Рафаел Михайлов” доц. Мариета Конова, ръководител на катедра “Църковни изкуства” към Православния богословски факултет на ВТУ.

Биеналето се осъществява под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов и ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, посочи при откриването доц. Евгени Николов, декан на Православния богословски факултет.

Наградата на Великотърновския университет получи Ива Донкова за участието си с две миниатюри от Пересопницкото евангелие. Наградата връчи доц. д-р Димитър Димитров, зам. ректор на ВТУ. Директорът на Дирекция “Култура” Нелина Църова връчи наградата на община Велико Търново на художничката Цвети Максимова за иконата “Възкресение Христово” с размери 25,5 на 22 см.

Наградата на Съюза на българските художници получи Десислава Гетова за иконите на св. Георги и св. Теодор Светослав. НХГ “Сава Добрович” от Сливен получи отличие от Регионалната библиотека “П.Р. Славейков” във Велико Търново.

За първи път в биеналето със своята творба “Св. Георги” гостува проф. Греди Асса.

Чуждестранното участие е на творци от Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Австрия, Русия и Украйна. Към форума се присъединяват с икони и отличени ученици от художествените гимназии в Трявна, Сливен и от школата за изобразително изкуство “ВВ – Арт” в Севлиево.

Творбите ще бъдат включени в двуезичен електронен каталог – на български и английски език, част от националния референтен списък с научни издания, който ще бъде достъпен на сайта на Великотърновския университет. Академичното списание е на Университетското издателство “Св. св. Кирил и Методий” с международна редакционна колегия, на която главен редактор е проф. д-р Миглена Прашкова, председател на журито.

Снимки: Болярски новини

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: