Меню Затваряне

Над 100 души на ден в Москва умират от COVID-19

Снимка: DW

Москва отново достигна рекордни стойности от началото на пандемията.

Вследствие на инфакция от COVID-19 на ден умират над 100 души.

Днес са починали 114 души, за сравнение на 24 юни починалите са били 92, а на 25 юни – 98.

От началото на пандемията в столицата на Русия са починали 22 хиляди души, посочва Правмир.

В същото време 70 души днес са заболели в детски лагер в Тува, като първоначално заразата е тръгнала от едно дете.

Кметът на Москва смята, че градът преживява отново пандемията и положението може да бъде спасено с локдаун или с масова ваксинация.

От друга страна заместник-администраторът на Московската патриаршия епископ Сава (Тутунов) заяви, че Руската православна църква не изисква задължителни ваксинации срещу коронавирус от своите духовници и служители в енориите в Москва.

“През последните дни започнаха да се разпространяват фалшиви слухове за намеренията на йерархията да изисква задължителни ваксинации от духовенството и служителите на московските енории. Съвсем официално мога да кажа, че нямаме такива намерения”, написа той на своя канал Telegram на 24 юни.

В същото време епископът отбелязва, че „определени въпроси ще възникнат само пред ръководителите на юридическите структури, създадени от религиозните организации, ако те попадат под решенията на градските власти“.

Според него ваксинацията е “полезна и желана, но всеки сам решава за себе си”.

Главният санитарен лекар на Москва Елена Андреева задължи 60% от служителите на предприятия, работещи в областта на търговията, услугите, общественото хранене, жилищните и комуналните услуги, транспорта, образованието, здравеопазването, социалните услуги, както и салоните за красота, фитнес клубове, театри, концертни зали, кина и др. под. да ваксинират служителите си.

От тази гледна точка религиозните организации могат да бъдат приравнени с институциите, работещи в сектора на услугите, смята Credo.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: