Меню Затваряне

Над 200 свещеници от УПЦ-МП подписаха призив за „трибунал“ над патриарх Кирил

Олександър Солдатов

Олександър Солдатов, Новая газета

Свещеници от различни епархии на УПЦ-МП призовават в свое обръщение от 10 април към предстоятелите на поместните църкви да се проведе Международен църковен трибунал над патриарх Кирил (Гундяев). Събирането на подписи продължава.

В документа се пояснява, че под „трибунал“ се подразбира съдебно заседание на Събора на предстоятелите на Древните източни църкви (Пентархия). По-рано Вселенският патриарх Вартоломей анонсира провеждането на такъв събор през април тази година.

Свещениците се позовават на прецедента на съда на Източните патриарси над Московския патриарх Никон през 1666 година.

Сред обвиненията, които авторите на документа отправят срещу Кирил, са подкрепата на неправославната доктрина за “руския свят”, която трябва да бъде осъдена като ерес, както и нравствените престъпления, свързани с оправдаването на т. нар. „специална военна операция“ на територията на Украйна.

В своето обръщение свещениците изброяват трагичните последици от тази “операция” и напомнят, че още в първия ден предстоятелят на УПЦ-МП митрополит Онуфрий я осъди като „война”1В руските медии думата „война“ за Украйна е забранена и всеки, който я използва, носи съдебна отговорност, (бел. прев.). и апелира към президента на Руската федерация да я спре. Тогава целият Синод на УПЦ-МП се обърна към патриарх Кирил да издигне глас срещу тези действия на руското ръководство, но патриархът игнорира призива. Напротив, той нееднократно одобрява действията на руското ръководство по време на този конфликт – например на 13 март той връчи на главнокомандващия Руската гвардия Золотов икона и предаде благословението си на неговите подчинени, участващи в “операцията”.

Според свещениците на УПЦ-МП, това противоречи на по-рано изказваните от патриарха уверения, че православните украинци са негово паство, за което той носи пълна отговорност пред Бога.

Към момента поне 15 епархии на УПЦ-МП са спрели споменаването на Кирил, което той разчита като “разкол”. Авторите на призива смятат, че отказът за споменаване на патриарха днес вече не е достатъчен, а е необходима пълна раздяла с Московската патриаршия. Подкрепяни от държавата и народа си, свещениците са убедени, че позицията им напълно отговаря на църковното Предание, според което защитата на Отечеството е една от християнските добродетели.

Съответната позиция се съдържа и в “Социалната доктрина на Московската патриаршия (II, 3)”. В нея пише за съгласието на Църквата при участие на нейните чеда във война, „когато става дума за защита на нашите близки и възстановяване на нарушената справедливост“. В същото време Социалната доктрина на РПЦ-МП забранява сътрудничеството с държавата, когато тя води агресивна външна политика. На 2 март 141 държави-членки на ООН гласуваха на Общото си събрание точно за тази характеристика на настоящия конфликт.

Източниците на тази своя позиция относно патриарх Кирил и ръководството на РПЦ като цяло, авторите на апела виждат в понятието “руски свят”, което има за цел “постепенно установяване на политически контрол на Русия над територии, които преди това са били част от Съветския съюз или дори от Руската империя”. По думите на Кирил “руският свят е … специална цивилизация, към която принадлежат хората, които днес наричат себе си с различни имена – руснаци, украинци и беларуси“. Отричането на съществуването на украинския народ като такъв, според свещениците, води до отричане на украинската държавност и до действията, които целият свят наблюдава днес.

От богословска и канонична гледна точка авторите на апела виждат грешката на Кирил в промяната на териториалния принцип на организация на Църквата, според който автокефалия може да се дава на църквите на новите държави, в които православните съставляват значителна част от населението на културно-национален принцип. “Трагедията, която се развива днес в Украйна – пише в документа – е резултат и от политиката, която патриарх Кирил провежда откакто е глава на Руската православна църква. Напълно очевидно е, че това вече се превърна в предизвикателство за цялото световно Православие”.

Сред подписалите се под документа до утрото на 11 април са повече от 220 свещеници от Днепропетровска, Борисполска, Волинска, Владимир-Волинска, Киевска, Кирвоградска, Криворожска, Лвовска, Мукачевска, Ровенска, Сарненска, Сумска, Черкаска, Черновицка, Конотопска, Виницка, Шепетовска, Белочеркодска, Александрийска, Херсонска, Тулчинска, Каменска, Кременчугска, Уманска, Запорожска, Харковска, Полтавска, Хмелницка, Изюмска, Овручска, Нежинска, Мукачевска и Новокаховска епархии.

Продължава събирането на подписи под апела. За да го подпишат, духовниците на УПЦ-МП трябва да изпратят съобщение на номер +38267-6-333-112 във всеки месинджър със следното съдържание: “Подписвам апела”. Сан. Фамилия. Име на епархията“.

Целият текст на обръщението можете да видите тук.

————

Източник: Страница на Олександър Солдатов

  • 1
    В руските медии думата „война“ за Украйна е забранена и всеки, който я използва, носи съдебна отговорност, (бел. прев.).
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: