Меню Затваряне

Над 2400 украински деца от окупираните територии са отвлечени в Беларус

Над 2400 украински деца са отвлечени в Беларус от началото на руската инвазия в Украйна. Това сочи проучване на Лабораторията за хуманитарни изследвания към Училището по обществено здраве на Йейл, цитирано от „Униан“. Децата са били на възраст между 6 и 17 години и са отведени в Беларус от началото на 2022 г. Транспортирани са от Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие – четири области, които са частично окупирани от руската армия. Над 2000 от децата са в детския център „Дубрава“ в Минска област. Това съобщава агенция „Ройтерс“, цитирана от български медии.

В доклада от Лабораторията за хуманитарни изследвания на Йейл се казва: „Системните усилия на Русия за идентифициране, събиране, транспортиране и превъзпитание на украински деца се извършват със съдействието на Беларус. Руското федерално правителство и беларуският режим съвместно координират и финансират движението на деца от окупираните територии на Украйна към Беларус“ (тук).

Според изследователите, които следят случаите на отвличане на деца по време на войната в Украйна, транспортирането им до Беларус през Русия е било координирано между Путин и Лукашенко.

В средата на март 2023 г. Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на комисарката по правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова и руския президент. Те са обвинени в незаконно депортиране на украински деца.

През февруари, т.г. Християнство.бг помести обширен материал по темата за хилядите украински деца, настанени в мрежа от центрове в окупираните от Русия райони на Украйна. Основната цел на депортацията им е те да бъдат превъзпитани и проруски настроени. В доклад на същите изследователи от Йейл, подкрепени от Държавния департамент на САЩ, се съобщаваше, че са идентифицирани 43 лагера и допълнителни съоръжения, в които има най-малко 6000 украински деца. 

През лятото членове на Европейския парламент призоваха Международния наказателен съд да обмисли издаването на заповед за арест и на Лукашенко за участието в незаконното отнемане на деца.

По-рано бяха разпространени видеа от „Дубрава“, в които певци казват на деца:

„За да живеем в мир, така че Байдън да умре, Бог да ме прости, така че и Зеленски да умре, а Путин да просперира и да поеме контрола над цяла Украйна.“

Според част от заключенията на доклад на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) руската армия е депортирала насилствено 1,3 милиона украинци от началото на войната през февруарин до юли 2022 г.

През септември, т. г. Украйна започна да разработва многоетапен механизъм за връщане на депортирани деца. Мерките предвиждат създаване на механизъм за получаване на списъци с деца, проверка и актуализиране на данни, документиране на фактите за престъпленията и отваряне на нови хуманитарни коридори. Децата ще получават психологическа помощ в специални центрове за рехабилитация.

Posted in Християнство и война

Вижте още: