Меню Затваряне

Назрява скандал в Гръцката църква с молбата за оттегляне на митрополита на Тира

Постоянният Св. Синод на Гръцката църква продължава работата си вече втори ден. Очаква се днес да бъде разискван въпросът с двамата митрополити, които не спазваха противоепидемичните мерки и срещу които беше образувано църковно дело – митрополитът на Китира Серафим и митрополитът на Етолия и Акарнания Козма (тук). Митрополитът на Китира вчера се е извинил пред членовете на постянния Св. Синод и е изказал съжаление за стореното (тук).

Днешното заседание ще разгледа и молбата за оттегляне на митрополита на Тира Епифаний, по повод на която назрява скандал. На вчерашното заседание е бил обсъждан въпросът за оттеглянето на митрополита и молбата му е била приета (тук). Няколко часа, след като новината излезе в гръцките медии, валидността й беше оспорена.

Митрополията на Тира, Аморгос и островите публикува изявление на 25 август вечерта, в което категорично отрича да е било обсъждано оттеглянето на митрополит Епифаний и че той продължава да упражнява своите задължения в оглавяваната от него епархия, като запазва правото си да предприеме съдебни действия срещу всеки, който се осмели да наруши реда в Гръцката църква, съобщава Orthodoxia News Agency.

Според последна информация на агенцията, молбата за оттегляне, която е стигнала до ръцете на архиепископа, не е валидна, тъй като самият Тирски митрополит Епифаний се е свързал с архиепископа и е отрекъл да я е пускал, като се предполага, че подписът му е подправен.

Единственото сигурно нещо – както уверяват близки до митрополит Епифаний е, че той отдавна е изразил желанието си да се оттегли, но архиепископът го е помолил да бъде търпелив.

Повдига се въпросът как едно невалидно писмо е било допуснато за обсъждане на заседание на Синода и се очаква позицията, която Гръцката църква ще заеме по отношение на това безпрецедентно събитие.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: