Меню Затваряне

Наказателно дело е образувано срещу руски свещеник заради позицията му срещу войната в Украйна

Срещу 86-годишния свещеник Виктор Пивоваров от краснодарския град Славянск на Кубан, по-рано глобен заради проповед, „дискредитираща армията“, е образувано наказателно дело за повторна „дискредитация“ на руската армия, пише Новая газета.

Според изданието повод за наказателното дело е станала статия на свещенослужителя, в която той осъжда войната в Украйна: „Отговор на въпроса, който вълнува всички днес: каква е тази война“. 

„Пряко и открито заявявам по време на следствието за беззаконието на сегашното правителство. Легитимната власт може да бъде или наследник на законното правителство, или народно избрана. А сегашното правителство е наследник на болшевиките, които направиха преврата през 1917 г., то продължава тяхното сатанинско дело“, каза Пивоваров. По думите на свещеника, в момента той няма адвокат. На разпита е присъствал осигурен от следователя адвокат, който „мълчал през цялото време“.

Виктор Пивоваров е Славянски и Южно-Руски архиепископ на Русийската православна църква (РосПЦ), неподчиняваща се на РПЦ. РосПЦ е една от алтернативните православни юрисдикции, която не признава каноничността на РПЦ. Той е роден в Алтай през 1937 г. Баща му, по думите на отеца, е загинал в първата година на войната, а майка му е възпитавала сама четирите деца.

„Факт е, че от детството си ненавиждах болшевизма. Видях как чекистите-болшевики тормозеха майка ми. Дадох клетва да отмъстя на болшевизма“, разказвал еп. Виктор в интервю за „Нова Европа“. След войната той завършва седемгодишно училище и постъпва в техникум. През 1951 г. в семейството като квартирант се настанява един катакомбник и това завинаги променя живота на Пивоваров. Катакомбници в СССР са наричали тези представители на църквата, които не признават съветската власт и служат нелегално.

През 1963 г. Виктор Пивоваров постъпва в Московската духовна академия, но по-късно е отписан от последния курс поради опозиционна дейност. До разпадането на Съветския съюз той нелегално проповядва, занимава се с ремонт на храмове и иконостаси. След това е ръкоположен за дякон на Руската православна църква зад граница, а през 2006 г. става архиепископ на Русийската православна църква.

На 3 октомври са извършени обиски в килията, където живее Пивоваров. Хората, подкрепящи свещеника, предположили, че това би могло да е свързано с антивоенните му проповеди. 

През март 2023 г. епископът е глобен с 40 хиляди рубли според протокола за „дискредитация“ на руската армия за антивоенната му проповед. Доносът за свещеника е написала една от енориашите, която никога по-рано не е посещавала храма.

„Тя беше на службата и слушаше проповедта ми. И дори не успя да я изслуша до края. Сатанински дух я разтърси. Тя избяга и тичешком ми казва: „проповедта ви е политическа, ще имате големи проблеми“, разказва Пивоваров. Той не е започнал да обжалва решението на съда, а средствата за плащането на глобата са събрали енориашите на храма му.

През м. юни 2023 г. редакцията на Християнство.бг публикува откъс от кратък репортаж за о. Пивоваров пред руски репортер, който го попита не се ли страхува да говори открито против войната и да нарича руските войски „окупатори“. Отецът отговори така:

– Ако стоят чужди танкове под нашите прозорци, значи ние воюваме с враговете окупатори. Но ако нашите танкове стоят в съседната държава и нашите войници дивашки издевателстват над народа и водят окупаторска война, това е проклятие. Такава война пред Бога и пред хората е велико зло.

– Не се ли боите, че ще ви пратят в затвора?

– Аз това и очаквам – или да ме убият, или да ме затворят – тогава целият свят ще узнае, ще се заинтересува кой е бил този, че той е знаел предварително какво ще се случи и тайните на битието ни. Къде сме гледали? И тогава непременно ще има преврат у нас, в Русия, и въстание.

Интервюто на Новая газета със свещеника е от началото на май 2923 г.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: