Меню Затваряне

Напрежение между епархиите на РПЦ в Западна Европа

Берлинският и германски митрополит Марк (Арндт) от РПЗЦ е забранил на духовенството от неговата епархия да съслужи с духовенството на новосформираната Западноевропейска архиепископия на РПЦ-МП с център Париж. Както предава Credo Press, митрополит Марк е казал това на 25 ноември по време на участието си в конференция в Белград, посветена на 100-годишнината от Първия събор на Руската православна задгранична църква в Сремски Карловци. Говорейки за основните църковни юрисдикции на руската емиграция, митрополит Марк е заявил, че само неговата юрисдикция „е подновила контакта с Руската църква“, докато Американската митрополия (сегашната Православна църква в Америка – ПЦА) „като цяло отлетя някъде далеч“, а Западноевропейската екзархия с център Париж „се пръсна на парчета“.

„Преди няколко седмици трябваше да забраня на моите свещеници да съслужат със свещениците от тази юрисдикция, която сега се присъедини към Московската патриаршия“, призна митрополит Марк. Той нарече архиепископията, която се оглавява от митрополит Йоан (Ренето), „напълно несериозна, нарушаваща каноните на всяка крачка“.

Говорейки за присъединяването на РПЗЦ(Л)1РПЦЗ(Л) – така се обозначава Руската православна задгранична църква, ръководена от митрополит Лавър (Шкурла), която през 2007 г. се обедини и подчини на РПЦ-МП. към РПЦ-МП през 2007 г., митрополит Марк е признал, че неговата Църква е изгубила много хора, които не са искали да се присъединят, но веднага е направил уговорка, че тази загуба е свързана „не с църковни, а с политически въпроси“.

Митрополит Марк е отбелязал също така, че присъединяването е станало при условията на РПЗЦ (Л). По думите му, между енориите на Московската патриаршия в Германия, които се намират непосредствено в РПЦ-МП и РПЗЦ-МП, има съществена разлика, поради която затова те не могат да се слеят. Според неговата прогноза обединението на енориите на Московската патриаршия в Германия в единна епархия може да стане едва след 50 или 100 години.

През септември ръководителят на Западноевропейската епархия на РПЗЦ-МП епископ Ириней също е поискал духовенството на неговата епархия да се въздържа от общуване с духовенството на Западноевропейската архиепископия на РПЦ-МП.

  • 1
    РПЦЗ(Л) – така се обозначава Руската православна задгранична църква, ръководена от митрополит Лавър (Шкурла), която през 2007 г. се обедини и подчини на РПЦ-МП.
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още:

error: Content is protected !!