Меню Затваряне

Музикален православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе в гр. Попово

На 14 май 2022 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум посети град Попово, където отслужи св. литургия в старинния храм „Св. Архангел Михаил“.

След богослужението, с празничен водосвет за пореден път в града беше открито провеждането на Четвърти национален православен музикален фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ под патронажа на Русенска митрополия. Фестивалът започна със слово на организатора Петър Кирилов.

Приветствени слова произнесоха също и заместник-министърът на културата, кметът на гр. Попово и завеждащият отдел „Култура“ на града. Сред официалните гости бяха и председателят на Общински съвет Попово, областни управители, спонсори и детско-младежки хор от Румъния.

Фестивалът продължи два дни – до 15 май, като в него участваха хорове и музикални формации от цялата страна. Митрополит Наум поздрави и благослови всички участници, пожелавайки им успех и бъдещи творчески победи.

Победител в музикалния конкурс е хор ,,Св. Георги Победоносец” при Общински младежки дом град Русе, който се завърна в града, удостоен от професионално петчленно жури, с първа награда, грамота, диплом, плакет и икона за участието и представянето си в IV-то издание на музикалния фестивал. След конкурсната програма, в рамките на фестивала, хорът изнесе самостоятелен концерт с православни песнопения от различни епохи.

Организатори на събитието са Община Попово, сдружение за фолклор ,,Цветница”, Българска православна църква, Русенска митрополия, Министерство на културата. Медиен партньор е Българска национална телевизия. Добра организация, изпълнена с много ентусиазъм и сърцатост, с богато и качествено съдържание.

„Близо триста участници бяха радост за сетивата и мъдрост за душата! Пречистени, с благодарност, възхищение и поздравления към всички, допринесли за популяризиране и съпреживяване красотата и дълбочината на българската духовна песен, мост към Бога!“, пише регионалният сайт Rousse Info, който отрази събитието.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: