Меню Затваряне

Начало на новия сезон на “Вяра и общество”

„Вяра и общество” започва новия сезон с променен начален час на излъчване. Срещите ни вече ще започват в събота от 16 часа. Първият ни брой на 12 септември Ви предлага:

• За Божието и за Кесаревото. Християнството не е революционно обществена сила за насилствена промяна на света. Тя е непредаваема в социалните категории на този свят. Тя е блага вест за спасение и Царство Божие, което не е от този свят. Но Царство Божие ли е Църквата? Съществува ли възможност за смесено царство, в което „Божието” и „Кесаревото” не са достатъчно разделени и едното подменя другото? Какво различава и разграничава двете царства и какво е отношението на Християнството към тях? Какво е отношението на Царството Божие към „света”? И можем ли да твърдим, че е вярно твърдението на философа Николай Бердяев, че днес сякаш е загинало окончателно безкористно-аристократичното отношение към истината? На тези и още въпроси Горан Благоев ще търси отговори с Грета Ганева от Обединени Евангелски църкви, член на Националния съвет на религиозните общности в България и богослова доц. д-р Константин Нушев.

• Въздвижението на светия Кръст Господен и превръщането на християнството в държавна религия. И още – Кой е Света София? Разговор с професор Калин Янакиев за два предстоящи православни празника.

• Спомен за чудото – разказ на очевидци за спасяването на български войници от немски плен в Охрид през 1944 г. и за небесната намеса на Св. Климент Охридски. Една истинска история, станала сюжет на романа „Охридска балада” и на алния филм „Спасението”. Припомняме ви този материал в новата ни рубрика «15 години «Вяра и общество» .

Този брой на предаването се излъчва на живо, така че вашите въпроси към нашите събеседници по двете теми може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.00 ч.!

Фейсбук страницата ни е активна и по време на директното ни излъчване, но за да получите отговор на интересуващия ви въпрос, желателно е да го зададете, преди да е приключил разговорът по темата.
Очакваме ви, по БНТ 1 – тази събота, 12 септември, в новия час на предаването – 16.00 ч.! Гледайте ни!

Екипът на “Вяра и общество”

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: