Меню Затваряне

 На Архангелова задушница във Враца почетоха паметта на героите от войните

Наташа Войкина

Панихида за загиналите врачани  през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий пред емблематичния  паметник на гаровия площад, известен с името „Лъвчето“. Той е издигнат в тяхна чест през 1931 г. с дарения от близки на загиналите воини и офицери.

В знак на признателност пред загиналите, венци и цветя поднесоха кметът на Община Враца Калин Каменов, командирът на врачанския гарнизон подполк. Симеон Гаджев, представители на институции и граждани. Отбелязването на Архангелова задушница пред монумента бе организирано от военно формирование 54 990 в областния град. 

Преди това архиереят присъства молитвено в олтара на митрополитския храм „Св. Николай“ на заупокойната литургия, отслужена от отец Василий. След това оглави панихида, молейки се за всички загинали офицери и войници, за представилите се в Господа врачански митрополити и духовници, за загиналите в различни трагични обстоятелства, за лишените от опело  православни християни, както и за непоменатите, останали неизвестни за хората, но известни на Бога. Кириархът на епархията се помоли за упокой и вечна памет  пред гробовете на Врачанските митрополити  Константин, Климент, Паисий и Калиник, които се намират в притвора на църквата. 

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: