Меню Затваряне

На Архангелова задушница духовници от БПЦ отслужиха панихиди в Северна Македония и Сърбия

На 4 ноември, Архангелова задушница, Преспанско-Пелагонийският митрополит Петър от Православната църква на Северна Македония и Старозагорският митрополит Киприан от Българската православна църква отслужиха съвместна панихида за загиналите български воини от Първата световна война в църквата в село Цапари, община Битоля.

По време на Първата световна война село Цапари е на фронтовата линия, а до него са положени 214 български войници и офицери, загинали при защитата на Червената скала. През 2004 г. това гробище е възстановено за първи път и е първото официално военно гробище в Северна Македония.

На панихидата присъстваха представители на Република България – зам.-министъра на Министерство на отбраната Атанас Запрянов, българският посланик в Република Северна Македония и представители на български сдружения, военни аташета от няколко дипломатически мисии там, но не и официални представители на държавата.

Някои македонски медии отразиха новината, а Религия. мк отбелязва, че това е първият път, когато това събитие се отбелязва на толкова високо църковно ниво в съслужение с епископите на МПЦ-ОА и БПЦ. Както отбелязва медията, особено интерес представлява фактът, че панихидата е отслужена лично от епископ Петър, който е санкционирал свещеници в своята епархия за отслужване на панихиди за българските войници. На Архангелова задушница обаче, епископ Петър отслужва панихида и произнася реч пред представителите на сдруженията, срещу които в миналото е организирал протести в Битоля.

На следващия ден (5 ноември) в храм „Свето Благовещение“ в Прилеп по покана на Преспанско-Пелагонийския митрополит Петър са отслужили Литургия заедно със Старозагорския митрополит Киприан и бившия митрополит на Арта Игнатий от Гръцката православна църква.

„От светата чаша се причастиха всички заедно: и грък, и българин, и македонец. За Христос не е важна националността, а любовта между хората“, каза архиерейският наместник на Прилеп отец Влатко Ристески.

Македонски медии отбелязват, че за първи път от 170 години в Прилеп служи гръцки митрополит и за първи път от 70 години – български.

Още една панихида на Архангелова задушница, по молба на Българското военно представителство в Република Сърбия, с благословението на Сръбския патриарх Порфирий и по препоръка на Видинския митрополит Даниил, е отслужил протосингелът на Видинска митрополия архимандрит Антим при паметника на загиналите български воини през войните в периода 1912 – 1918 г. Там са положени костите на загиналите военнопленници и ранени войници.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: