Меню Затваряне

На Преображение дружество „Майчина грижа“ в Габрово отбелязва своето учредяване

На 6 август 1869 г. Преображение Господне, в одаята на църквата „Св. Троица“ – гр. Габрово се учредява Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ с цел подпомагане просвещението на жените. Това става по инициатива на Димитър Енчев, главен учител в Габровското училище, съвместно с по-интелигентни и изявени жени от Габрово. Дружеството е познато под следните имена: Женско дружество „Майчина грижа“, Женско дружество „Майчина любов“ и Благодетелно женско дружество. Първи членки-основателки са учителките: Тонка Бойчева, Мана Попова, Анастасия Тошева и гражданки от Габрово.  

Габровското дружество е едно от първите женски дружества в България след „Милосърдие” в Лом, създадено през 1857 г. и „Майчина любов” в Стара Загора от 1866 г.

Броят на членуващите жени е достигал до 170. Ако в началото дейността на дружеството е била само просветна, на по-късен етап се разширява и става благотворителна. Към дружеството, в неделни и празнични дни, са провеждани общообразователни беседи (сказки) от учителите, на които присъствали не само членуващите в дружеството, но и случайни гражданки. През 1871 г. дружеството се заема с управлението и грижите за девическия пансион, открит през същата година при Главното девическо училище. Дружеството поема издръжката на бедни момичета, с изискването те да завършат образование и да станат учителки, където им бъде наредено. Повече за историята и дейностите на „Майчина грижа“ вижте в сайта на благотворителното дружество (тук).

На 6 август 2022 г. дамите от Дружеството отбелязаха неговата 153-годишнина като поставиха цветя на морената до Църквата „Св. Троица“.

Тази година Дружеството ще чества 30 години от неговото възстановяване през 1992 година.

———–

Благотворително дружество „Майчина грижа“

Posted in Мисия, Новини, Новини от страната

Вижте още: