Меню Затваряне

На Света гора беше открит ръкопис от 18 в. за благотворителността на украинските казаци

Доц. Сергий Шумило, кандидат на историческите науки, доктор по теология, директор на Международния институт за атонско наследство

На Атон, в архива на древния манастир „Ватопед“, е намерен неизвестен досега ценен ръкопис от 18 в. за даренията на украинските казаци за възстановяване на този прочут светогорски манастир. Благодарение на това в научно обръщение беше въведен неизвестният досега източник Сборник за милостинята на Ватопедския манастир за 1761-1764 г., който е важен документ за историята на украинско-атонските отношения през това столетие. В този ръкопис ватопедските монаси записват всички дарения, получени от представители на казаците и духовенството по време на техните пътувания през украинските земи на Слобожанщина и Хетманщина, благодарение на което е възможно да се проследи географията на пътуванията на атонитите през украински терен, техните контакти с казаците и получените дарения. По-специално документът проследява подробно посещенията на ватопедски монаси в Харковска, Сумска, Полтавска, Черниговска, Белгородска, Стародубска и Киевска област.

Като цяло делегацията на Ватопед остава в украинските земи на Слобожанщина и Хетманщина повече от три години (от 1761 до 1764 г.), като навсякъде посещава казашки селища и градове, отслужва молитви и събира дарения за своя манастир. Ръкописът представлява добре запазена прошнурована тетрадка, в която на всеки лист са начертани една широка и две тесни колони за записване на имената на дарителите и техните близки, както и сумата на техните дарения в рубли и копейки. Тетрадките са били с твърда корица, която не е оцеляла до днес. Съдържа общо 28 листа, от които 26 са изцяло запълнени с ръкописни бележки, повечето от които на църковнославянски, въпреки че понякога в средата на текста се срещат и бележки на гръцки език. На първата страница има ръкописна бележка с благословение на гръцки език, с оригинален подпис на Константинополския патриарх Кирил V (Каракалос), който по това време живее на Атон в манастира „Ватопед“.

Благодарение на този ръкопис, бяха осветлени неизвестни аспекти от подкрепата на украинските казаци за атонските манастири и по-специално пътуването на монасите от „Ватопед“ през украинските земи на Слобожанщина и Хетманщина през 1761-1764 г., което предшества кореспонденцията на ватопедските монаси с началника на Запорожката армия П. Калнишевски и създаването на „основно покровителство“, които бяха разкрити в Запорожка Сеч над манастира „Ватопед“, и подкрепата в развитието на атонската богословска школа „Атониада“, действала в този манастир. Предводителят П. Калнишевски и запорожските казаци са дарили 2 500 рубли за реконструкцията на „Ватопед“ и действащата под него Академия „Атониада“, което е много голяма сума за онези времена.

Анализът на източниците потвърждава, че основателите и дарителите на атонските манастири по онова време често са били представители на знатните казашки старейшини, които са смятали участието си в подкрепата на атонските манастири като незаменим атрибут на техния елитен статут в украинското общество от 18 в. Новооткритият документ помага да се погледне по нов начин на украинските исторически духовни и културни връзки със Света гора и световното православие.

Не много преди тези събития близо до „Ватопед“ е основана Атонската академия „Атониада“, която, според плана на ватопедските монаси, трябва да стане „крепост на християнското знание, образование и просвещение в областта както на философските, така и на богословските науки“ в Османската империя. Когато през 1753 г. неин ръководител става известният просветител и богослов Евгениос Вулгарис, броят на учениците в нея започва да надхвърля сто души, поради което не може да побере всички. За развитието и поддържането на академията започва събиране на милостиня в различни страни, по-специално в украинските земи. Благодарение на това постепенно се изгражда нов голям комплекс, състоящ се от общежитие и класове за сто и седемдесет на брой студенти, библиотека, трапезария, болница и други сгради.

По същото време към манастира „Ватопед“ е построена манастирска печатница, както и нова манастирска болница, а по-късно – нова голяма трапезария и други сгради. Инициаторът, който започва събирането на дарения за „Атониада“ в Запорожка Сеч, както и в Хетманска и Слобожанска област, е учителят в тази атонска школа Евгениос Вулгарис, който по-късно сам се премества в Полтава и става архиепископ на Славянск и Херсон, като основава там Полтавската семинария. Това е описано по-подробно в моята статия, която току-що беше публикувана в последния брой на Украински исторически журнал.

За тези, които се интересуват, вижте повече подробности на уебсайта на Института по история на Украйна на Националната академия на науките на Украйна на връзката: Шумило, С. „Книга за събиране на милостиня“ за 1761-1764 г. от архива на манастира Ватопед като източник за историята на украинско-атонските отношения през 18 в.“.

Posted in Светогорие

Вижте още: