Меню Затваряне

На Света гора откриха честните мощи на стареца Йосиф Ватопедски

На 20 октомври 2021 г. в манастира Ватопед на Света гора са открити честните мощи на атонския подвижник старецът Йосиф Ватопедски, съобщава Orthodoxia News Agensy. Отварянето на гроба и измиването на мощите е ръководено от неговия ученик, Лимасолския митрополит Атанасий.

След вечернята, участниците са продължили в шествие до гроба на стареца, където е бил извършен специален ритуал по измиване на мощите. Докато хорът на манастира е пеел химни, гробът е бил разкопан и братята на манастира са извадили внимателно костите една по една, след което са ги измили с елей и вино.

Измиването на костите на покойника е не само акт на грижа за тялото, но е също така акт на любов и има есхатологично значение в Църквата. Ние не само се грижим за почистването и подреждането на костите на любим човек, но и подготвяме костите на нашия брат, който „очаква възкресението на мъртвите“. Въпреки че Църквата празнува възкресението на мощите на светиите, всеки християнин заслужава грижата за възкресението, тъй като светостта на живота е основна цел за всеки човек, който иска да бъде член на Църквата Христова. Нетлението на мощите, което понякога се открива при такива ритуали, е свидетелство и за това, че покойният е постигнал целта на човешкия живот – обожението, свидетелство за което е благоуханието на костите.

В ритуала по изваждането и измиването на костите на стареца Йосиф Ватопедски заедно с митрополит Атанасий Лимасолски са участвали и Неакринийския и Каламарийски митрополит на Гръцката църква Иустин, викарият на Лимасолския митрополит Аматунтски епископ Николай и епископът на Лидра Епифаний. Участие в обряда са взели също игуменът на манастира Ватопед архимандрит Ефрем и братята на манастира, игумените на други манастири и поклонници, които са почитали и обичали стареца.

Старецът Йосиф Ватопедски (роден на 1 юли 1921 – починал на 1 юли 2009) дълги години e бил духовен наставник (игумен) на братството във Ватопедския манастир.Той бил ученик на стареца Йосиф Исихаст, който е продължител на исихастката традиция и една от най-ярките личности на атонското монашество през XX век. Дванадесет години младият монах се намирал в послушание при стареца Йосиф Исихаст до блажената му кончина през 1959 г. Подвизавайки се под ръководството на такъв старец, Йосиф Ватопедски сам израснал като духовен наставник.

През 1989 г., по решение на Свещения Кинотис на Света гора и с благословение на Вселенския патриарх, на стареца Йосиф било поверено външното и вътрешното възстановяване на манастира Ватопед. Така с неговите трудове, както и на неговите духовни чеда, Ватопедската обител за кратко време била възстановена от развалините.

Час и половина след смъртта на стареца Йосиф се извършило чудо: когато монасите за последен път открили лицето му, всички станали свидетели на блажената усмивка, която се появила на устните на подвижника. Починалият се усмихнал и с това „на дело показал свидетелство за общото възкресение”, казва игуменът на манастира Ватопед архим. Ефрем. Архимандритът ни разказва и за духовния завет на стареца Йосиф Ватопедски, който той оставя на своите чеда и братя:

“Приблизително тридесет години живеех близо до нашия приснопаметен старец Йосиф Ватопедски. Много пъти имах възможността, както в частна беседа, така и по време на общите огласителни беседи с всички братя да слушам неговите слова, произтичащи от духовния опит, придобит в резултат на подвижнически трудове. Благодаря на Бога за това Неговото благоволение към мен. Благодаря Му също и за това, че намирайки се в такава близост до стареца, аз имах възможността да наблюдавам неговата духовна реакция на скръб, гонение, клевета, които както винаги казваше старецът, Бог допускаше заради грехове. Аз имах също и синовна духовна дързост с дръзновение да се допитвам за скритото разположение на духа, което той имаше не само в трудни моменти от живота, но и във време на духовни утешения, с които Господ щедро даряваше тази толкова вярна и добродетелна душа”. (…)

Чети нататък: Духовният завет на стареца Йосиф Ватопедски • Християнство.бг

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: