Меню Затваряне

На 26 май предстои каноничен избор на Сливенски митрополит

На 26 май ще бъде каноничният избор на нов Сливенски митрополит, заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който изпълнява длъжността наместник на Сливенската епархия до избор на нов митрополит. Светият Синод ще избира между двама кандидати – Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим.

След приключването на избора обаче се появи спор около невалидните бюлетини.

„Изборът мина спокойно, съвсем открито, отново беше заснет и излъчван на патриаршеския сайт. След приключването на избора имаше петима души, които подписаха с особено мнение. Въпросът дойде оттам, че в самото начало на избора бяхме приели варианта да се заграждат имената на съответните кандидати“, обясни митролопит Йоан пред БНТ.

Имало е възражение за една от бюлетините, защото не е била правилно отбелязана. Общо невалидните бюлетини са били 5.

„На първия тур резултатът е 26 гласа за Знеполския епископ Арсений, друг кандидат не получи изискуемото мнозинство от 22 гласа. След като една от бюлетините беше на възражение, станаха 26 гласа. При втори тур Мелнишкият епископ Герасим е с 25 гласа“.

Считано от днес, избирателите имат 3 дни за подаване на жалби съгласно изискванията на устава. На 23 май отново ще бъде проведен епархийски съвет.

„Разглеждаме цялата преписка, окомплектоваме я с постъпилите жалби и тя постъпва в Светия Синод – оттам думата е тяхна. На 26 май ще бъде синодалният избор“, каза митрополит Йоан.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: