Меню Затваряне

Не бива да свикваме с лъжата

Ренета Трифонова
Ренета Трифонова

Ренета Трифонова

След като изминаха два дни от Рождество Христово, мисля, че вече мога да напомня един въпрос, свързан с очакването на празника, който е важен.

По него е писала Екатерина Крумова още през 2005 г. в Православие бг следния кратък текст: „Сред народа ни битува твърдението, че Света Богородица се е мъчила шест дена, преди да роди Спасителя. Има дори и такава народна песен: „Замъчила се е Божия Майка…”. За начало на родилните болки на Светата Дева се приема празникът Игнажден (свети Игнатий Богоносец – 20 декември) и с това са свързани разни суеверия, отнасящи се за този ден. Очевидно, това е едно твърде старо еретично учение, щом с него се занимава още Шестият вселенски събор (VІІ век).

Ето какво гласи 79-ото правило на този събор:

„Изповядвайки, че Божественото раждане от Дева, като безсеменно, е станало без болки, и проповядвайки това на цялото паство, ние подхвърляме на изправление онези, които по невежество вършат нещо неподобаващо. А понеже се оказва, че някои след деня на раждането на нашия Бог приготвят хлебни печения и ги раздават помежду си в чест уж на родилни болки на всенепорочната Дева Майка, за това определяме: верни да не вършат нищо такова. Защото не е чест за Дева, която свръх ум и дума е родила по плът невместимото Слово, ако нейното неизказано раждане се определя и представлява по примера на обикновеното и нам свойствено раждане. Ако отсега занапред някой бъде забелязан, че върши нещо подобно, ако е клирик, нека бъде низвергнат, а ако е мирянин, да бъде отлъчен”.

Припомних си този стар текст, защото ми омръзна отново и отново всяка година да слушам едно и също за тези „родилни мъки“ на св. Богородица. Прави впечатление, че ако тези „Богородични мъки“ преди години бяха често споменавани само във фолклорните предавания по телевизията, днес в един и същи ден – на св. Игнатий Богоносец, централните новинарски емисии в 19 ч. на двете най-гледани телевизии започват с тази най-важна „новина“ на фона на репортажи от Патриаршеската катедрала. Първата вест, която съобщават говорителите по телевизията на този ден, е че Божията майка днес е започнала да се „мъчи“.

Аз предполагам, че това е случайно и този ефект не е търсен или нарочен. Но хората свикват с тези послания, които се втълпяват на фона на прякото излъчване от катедралата „Св. Александър Невски“ и започват да вярват в това, че св. Богородица наистина се е мъчила чак до Рождеството на 25 декември и че Църквата наистина отбелязва тези „мъки“. А това е не просто суеверие, а еретично учение, осъдено на вселенски събор, което пък означава, че е опасно и вредно за християните. А и християните гледат телевизия, и една голяма част от тях не са катехизирани или ако са – катехизацията им е недостатъчна.

Ние впрочем си знаем това, няма нужда някой да ни го напомня. Освен това сме свикнали с всякакви празнувания по време на големите християнски празници – фолклорни, традиционни и нетрадиционни, езически и полуезически, какво ли не. Няма лошо, нека се весели народът. Но ако в миналото партийната линия на пропагандата беше добре известна – борба с християнските празници с цел тяхното обезличаване чрез налагането на фолклорен и често езически смисъл и тълкувание, вече минаха повече от 30 години от края на тази политика и би трябвало старите медийни „навици“ да бъдат променени.

Ето, през октомври се състоя шестата световна среща на медии в Рилския манастир под надслов „Медии и истина“. На откриването присъстваха митрополити и други духовници, патриарх Неофит изпрати свое послание, участваха богослови и философи. Изказаха се някои тези, че медиите следва да са посредник на посланието на Църквата и това послание към обществото да е съобразено със съвременния контекст. Това означава, че БПЦ може да се намесва в посланията, които отправят медиите по време на християнските празници, защото това също е част от виртуалната катехизация на българските християни. Освен това, не бива да се забравя, че в нашата църква има и грамотни християни и богослови, които са забелязали още през 2005 г. това фрапиращо послание към зрителите. Учудвам се, че това отдавна не прави впечатление на много хора в Църквата, още повече, че се повтаря всяка година.

Не бива да свикваме с лъжата. Ако доскоро се оправдавахме, че не можем да се намесваме в посланията за църковните празници, които медиите излъчват и че те не се съобразяват с БПЦ, сега вече не е така. Медиите ни обръщат достатъчно внимание и когато правят грешки, свързани с нашата вяра, Синодалната канцелария чрез своя говорител има пълното право да направи кратко изявление от сайта на БПЦ-БП до медиите и да го изпрати в служебен имейл до тях, а те да се съобразят с него. Крайно време е.

Posted in Публицистика

Вижте още: