Меню Затваряне

Не се залавяйте да гоните злото

Св. Порфирий Кавсокаливит

св. Порфирий Кавсокаливит

Когато Христос влезе в душата ни, ще преобрази всичко

Човекът е една тайна. В себе си носим вековно наследство – всичкото добро, което са осъществили в живота си пророците, светиите, мъчениците, апостолите и главно нашият Господ Иисус Христос. Но носим също и злото, което съществува в света от Адам до днес. Всичко е вътре в нас – и инстинктите, и всичко, и търсят своето удовлетворение. Ако не ги удовлетворим, някога ще си отмъстят, освен ако не ги насочим в друга посока, към по-висшето, към Бога.

Затова трябва да умрем за ветхия човек и да се облечем в новия. Това изповядваме с тайнството Кръщение. С кръщението влизаме в радостта на Христа. Всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте (Гал. 3:27). Второ кръщение е изповедта, чрез която става очистването от страстите, тяхното умъртвяване. Така идва Божията благодат – чрез Тайнствата.

Господ казва на Своите ученици – А Утешителят, Дух Светий, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, що съм ви говорил (Йоан 14:26). Светият Дух ни учи на всичко. Освещава ни. Прави ни богове. Когато имаме Духа Божий, ставаме неспособни да вършим, какъвто и да е грях. Когато имаме Светия Дух, не можем да вършим зло. Не можем да се разгневим, да намразим, да злословим, не можем, не можем…

Нека се изпълним с Дух Светий. В това е същността на духовния живот. Това е изкуство. Изкуство на изкуствата. Нека разперим ръце и се хвърлим в Христовата прегръдка. Дойде ли Христос, спечелили ли сме всичко. Христос ще преобрази всичко в нас. Ще донесе мира, радостта, смирението, любовта, молитвата, духовния подем. Христовата благодат ще ни обнови. Ако се обърнем към Него с копнеж, с трепет, с преданост, с любов, Христос ще ни даде всичко.

Без Христа не е възможно да поправим себе си, да се развържем от страстите. Сами не можем да станем добри. Без Мене не можете да вършите нищо (Йоан 15:5). Колкото и да се стараем, нищо няма да постигнем. Едно-единствено нещо трябва да направим – да се обърнем към Него и да Го обикнем от всичката си душа (Марк 12:30). Да обичаме Христа – това е най-доброто лечение на страстите.

Бог е вложил една сила в човешката душа. От човека зависи накъде ще я насочи – към доброто или към злото. Ако оприличим доброто на оранжерия, пълна с цветя, дървета и други растения, злото – на тръни, а силата на душата опрличим на вода, тогава се получава следното: когато насочим водата към оранжерията, тогава всички растения тма ще започнат да се развиват, да зеленеят, да цъфтят, да живеят; в същото време тръните, понеже не се напояват, увяхват и изчезват. И обратно.

И тъй, няма нужда да се занимавате с тръните. Не се залавяйте да гоните злото. Христос така ни иска: да не се занимаваме със страстите и врага на спасението. Насочете водата, тоест цялата сила на душата си, към цветята и ще се радвате на тяхната красота, ухание и свежест.

Няма да станете светии, пъдейки злото. Оставете злото. Гледайте към Христа и Той ще ви спаси. Вместо да стоите пред вратата и да гоните врага, не му обръщайте внимание. Ако злото идва от една страна, вие с лекота се отдайте на Христа от другата страна. Тоест, когато злото идва да ви провали, вие отдайте вътрешната си сила на доброто, на Христа. Помолете се: Господи Иисусе Христе, помилуй ме. Господ знае как да ви помилва, знае по какъв начин. А когато се изпълните с добро, вече няма да се обръщате към злото. Сами ставате добри с помощта на Божията благодат. Тогава злото къде да намери място? Изчезва!

Всичко е възможно заедно с Христа. В какво се състои трудът и усилието да станеш добър? Нещата са прости. Ще призовавате Бога и Той ще изменя нещата към добро. Ако отдадете сърцето си на Него, няма да остане място за нещо друго. Когато се облечете в Христа, няма да полагате никакво усилие за достигане на добордетелта. Той ще ви я даде. Обхваща ви страх и отчаяние? Обърнете се към Христа. Обикнете Го просто, смирено, непретенциозно и Сам Той ще ви избави. Обърнете се към Христа и кажете със смирение и надежда като апостол Павел: Кой ще ме избави от тялото на тая смърт (Рим. 7:24). И тъй , пристъпете към Христа и Той веднага ще дойде. Неговата благодат ще подейства незабавно.

–––––

Източник: Живот и слова – старецът Порфирий Кавсокаливит, първо издание на Света Гора Зограф, За духовната борба, стр. 191-193

Posted in Беседи

Вижте още: