Меню Затваряне

Не се отчайвайте след съгрешаването

Старецът Йосиф Ватопедски

Старецът Йосиф Ватопедски

Същото е като примера за травмата и болката. След травмата следва болка. Трябва на всяка цена да се излекува и травмата, и болката. Иначе се влошава.

Разочарованието след съгрешаването, колкото и голям да е грехът, е дяволско явление. Тъй като Бог дойде, темата за греховността не съществува, защото знае, че човекът е всегреховен, изгубен и подчинен на смъртта и провала.

Бог дойде доброволно от любов, Сам, прегърна човека и го въздигна.

Сега можем да кажем “грешни сме, не сме светии и затова се отчайваме”. Той дойде именно за грешните, а не за праведните. Самият Той го изповяда.

Доказателството за това е, че даде ключовете на Петър, който се отрече от Него три пъти, а не ги даде на Йоан, възлюбения и верния (Му ученик).

Не защото Бог пренебрегва добродетелта, а защото изобилства, прелива любовта Му към слабия, сринатия, изгубения човек.

Имайки предвид това, никой не трябва да се страхува, да не приема отчаянието и демотивацията като последовател на греха, но като пружина да отскача отново, казвайки на Бога: “Грешен съм, Господи, не ми го зачитай, разкайвам се”.

И така, дръзновението да продължи добрия му подвиг, с неотклонима вяра във Вселюбовта и благостта на нашия Христос. Амин.

—————

Старецът Йосиф Ватопедски “Поучения от Ватопед”, 8 том, 4-то издание, Издателство на Св. Обител на Ватопед, Света Гора, 1999 г.

Източник: www.orthodoxianewsagency.gr

Posted in Светогорие

Вижте още: