Меню Затваряне

Не там е Бог

Свещ. Симеон Николов

Свещ. Симеон Николов

Един от най-известните румънски старци на нашето време – архимандрит Юстин Първу каза, че ще дойдат времена, в които човешкия ум няма да може да прави разлика между доброто и злото в света. Че ще дойдат тежки времена на голямо объркване в съзнанията на хората. И не разума, а само молитвите ни ще могат да ни спасят от заблудата, която ще цари над цялата земя.

Старецът си отиде от нас през 2013 година.

А днес, 10 години след кончината му, това което предсказа мисля, че е вече реалност.

Всичко започна стремглаво с началото на пандемията през 2019 година. Еволюира с нейното развитие през следващите години, с мигрантските вълни от Близкия Изток и Африка и последно с войната в Украйна.

Хората се поляризираха, електронните медии бълват тонове разнопосочна информация (къде фалшива, къде не) в подкрепа и на едните и на другите. Все по-трудно е за човека да се ориентира.

И започнахме да страдаме.

Станахме тревожни, свръхподозрителни. Станахме и цинични. Затворихме се в собственото си ежедневие, в собственото си общество, в собствените си ограничения, а всъщност – в собствения си егоизъм.

Конфронтацията между хората е на нива, на които навярно никога не е била. И сякаш няма нито дъно, което да стигнем, за да се отблъснем към повърхността, нито брод, по който да преминем и да се спасим. Сякаш Бог ни е изоставил…

Днес, на този голям празник – Преображение Господне, служих света Литургия. В края на Литургията традиционно се изнася проповед. Опирайки се на текста на литургийното св. Евангелие, което бях прочел от солея на храма, се спрях на думите, който се чуват от Небето по времето на светото Господне Преображение на планината Тавор. Това са думите на Отца, които апостолите, придружаващи Господа са чули :

„Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте“ (Мат 17:5).

И си казах : „Абе, отче Симеоне, какво повече ни трябва от това?!“

Христос все още проповядва по цялата Земя чрез Евангелието, макар че са минали вече две хилядолетия, откакто то съществува. Към проповедта му няма нито какво да се добави, нито какво да се отнеме… И вечно ще бъде така. Защото евангелските истини и евангелският морал са всъщност непреходни. Защото св. Евангелие е Самия Христос, Който е Светлината за човеците. Светлината, която „в мрака свети, и мракът я не обзе“ (Йоан 1:5).

Ето къде е Фарът, който търсим. Ето го Дъното, чрез което можем да се отблъснем към повърхността, ето го и Бродът, по който можем да преминем.

Защото, ако решим да прекараме през ситото на най-големия от законите – този на Любовта, дори и най-завоалираната ситуация от днешния измамен свят, нейният воал тутакси се свлича.

Нищо фалшиво в този свят не може да устои на неумолимата проверка на любовта. При нея просто всички маски падат. И не е възможно да я заблудиш.

Христос не спира да говори през вековете: Ако искаш да наследиш живот вечен – „Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичката си сила, и с всичкия си разум, и ближния си като себе си“.

И наистина, какво ни е нужно повече от това?! Единствено следвайки пътя на безусловната любов към Бога и хората е възможно да следваш Христос.

Христос не е в татусите „С нами Бог“, не е в безсмисления национализъм, в измисления морал, нито в преследването на хора заради техните немощи. Не е в завоюването на територии. Не е и в цезаропапизма или папоцезаризма. Те са човешки неща…

Не там е Бог.

И като казах „не там е Бог“, се сетих колко много обичам един текст от Стария Завет, Трета Книга Царства, където Бог казва на свети пророк Илия:

„И каза му Бог: излез и застани на планината пред лицето Господне; и ето, Господ ще мине, и голям и силен вятър, който цепи планини и събаря скали пред Господа; но не във вятъра е Господ; след вятъра – земетръс, но не в земетръса е Господ;

след земетръса – огън, но не в огъня е Господ; след огъня – лъх от тих вятър (и там е Господ)“ (3 Царства 19:11-12).

Бог да ни пази и вразумява в тези толкова лукави времена!

Posted in Празнични проповеди, Проповед

Вижте още: