Меню Затваряне

Не, това не е християнство!

Сергей Чапнин

Сергей Чапнин

Ето ги опорните изказвания, водещи до политическа радикализация на постсъветската гражданска религия в условията на война. Забележете, че всичко това е изречено в рамките на последните дни. И всички, чието мнение е цитирано тук, се смятат за православни християни.

Кирил (Гундяев), патриарх:

„Църквата признава, че ако някой, воден от чувство за дълг, от необходимостта да изпълни клетвата си, остане верен на призванието си и умре, изпълнявайки воинския си дълг, то той несъмнено извършва акт, равностоен на жертва. Той жертва себе си за другите. И затова вярваме, че тази жертва измива всички грехове, които този човек е извършил”.
(25 септември 2022 г.)

Георгий Кочетков, свещеник:

„Мнозина нищо не разбират. Те дори не разбират елементарни неща, че в сегашната ни ситуация да напуснеш страната е предателство. Те дори това не разбират! Защото в друга държава няма да може да се изпълни Божията воля за нас”.
(29 септември 2022 г.)

Иван Охлобистин, актьор и свещеник с аргос:

„Рано или късно ще победим… Точно така – свещена война! Има такова древно руско междуметие „Гойда!“, което означава призив за незабавни действия. Как ни липсват сега такива бойни викове… Страх от старото; свят, лишен от истинска красота, от истинска вяра, от истинска мъдрост, управляван от луди, перверзници, сатанисти!“
(30 септември 2022 г.)

Александър Дугин, философ:

„Тези, които не просто приеха мобилизацията, а доброволно се обявиха за доброволци, в новия свят на исторически катаклизми извършват истински морален, духовен, религиозен подвиг. Това е пътят на верността и честта – пътят, който води към светлина и святост“.
(3 октомври 2022 г.)


В тези цитати се съдържа всичко необходимо за изграждането на човекомразки култ:

1) Руснакът може да изпълни волята на Бога за себе си, само ако остане в Русия (Кочетков),

2) Онези, които останаха в Русия, съгласиха се на мобилизация и отидоха на война като доброволци, извършват духовен подвиг (Дугин),

3) Те се борят срещу другите, които нямат истинска вяра, че и нещо повече – срещу сатанистите (Охлобистин),

4) Ако загинат, тогава тяхната смърт е жертва „в името на човешкия род“ и такава жертва измива всички грехове (Гундяев),

5) И за капак – това е пътят към светлината и светостта (Дугин).

Не, това не е християнство! И е време тези, които се смятат за християни, да говорят на висок глас за това. Всеки християнин трябва да каже това.

———

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Posted in Публицистика

Вижте още: