Меню Затваряне

„Ние не пишем истината за Грузинската църква и не ви съветваме да го правите“

Иля Забежински

Иля Аронович Забежински

Вероятно знаете, че в Тбилиси, в катедралата, има огромна житийна икона на блажената Матрона – това означава, че около образа на самата Матрона има сцени от нейния предполагаем живот. А една от тях изобразява предполагаема среща между Матрона и Сталин. Преди няколко дни една жена, грузинка, майка на две деца, се приближи до тази икона и я изля със синя боя като знак, че това не е християнство, а е сатанизъм да се постави изображение на такъв злодей в светия храм.

Тази жена беше задържана. След няколко дни я освободиха да си отиде вкъщи. Така че телевизионните канали показват как се развива тази история. Къщата в Тбилиси, в която тя живее, е отцепена от полицията, там има много линейки, защото близо до нея се е събрала тълпа православни християни, които настояват тази жена да им бъде предадена, за да могат да я убият, заради оскверняване на светиня.

Като цяло това е доста забавно. Те ми разказаха как по време на гей парада близо до сградата на парламента православни свещеници са благословили православни бойци да връщат обратно и да бият гейовете. Това и направиха. Полицията не се намеси. И един от моите местни читатели ме покани да вечерям с него и ми каза директно: „Аз съм с Вас, Иля Аронович. Напълно съм съгласен с Вашето описание на православната действителност. Но искам да Ви кажа, че ние самите не пишем истината за Грузинската църква и не Ви съветваме да го правите. Ще убият“.

————

Текстът е от личната страница на автора във фейсбук.

Posted in Шарени мисли

Вижте още: