Меню Затваряне

“Никой не иска да се моли с нас, не ни вярват, защото сме към Московска патриаршия”

Прот. Вячеслав Яковленко

Протойерей Вячеслав Яковенко, предстоятел на храма „Вси светии воини” (Киев) към УПЦ-МП, излъчи видеопослание до предстоятеля на УПЦ митрополит Онуфрий. Отец Вячеслав отговаря за воините-интернационалисти и участници в бойни действия при Синодалния военен отдел на УПЦ-МП.

Свещеникът припомни, че украинското общество започна да се разделя „през 2014 г., когато започна въоръжен конфликт в Донбас с участието на войските на Руската федерация“ :

„Заради мира тогава мълчахме – не лъжехме, а се надявахме, че с Божията милост всичко ще свърши, народът ще се успокои и ние пак ще работим спокойно, ще спасяваме душите си.

Яковенко отбеляза, че украинците „не могат да повярват, че… единоверци, славяни“ ще тръгнат да превземат Украйна.

„Никоя цел или обстоятелство не могат да оправдаят убийствата. Няма извинение за войските на Руската федерация и нейния президент – това е престъпление”.

Свещеникът отбеляза, че хората вече не искат да вярват на УПЦ-МП:

„Никой не иска да се моли с нас, освен нашите енориаши. Не ни вярват, защото сме към Московска патриаршия“.

Свещеникът казва, че много духовници мълчат, защото се страхуват възможни репресии от страна на архиереите.

„Страхувам се, че ние, свещенослужителите, поради тази формална, абсолютно нелогична, архаична и амбициозна връзка от страна на патриаршията, няма да можем да доведем до спасението тези, които Господ ни е поверил”.

Припомняме, че много епархии на УПЦ-МП прекратиха поменаването на патриарх Кирил, а някои епархии повдигнаха въпроса за автокефалия на УПЦ-МП. В същото време патриарх Кирил нарече отказът от поменаване – разкол не по канонически, а по политически мотиви (тук).

Свещеникът казва, че не се бои от репресии и моли предстоятеля на УПЦ-МП митрополит Онуфрий да свика събор, за да се обсъди на него автокефалията на Украинската православна църква:

“Ваше Блаженство, от името на много свещеници и миряни се обръщам към Вас – колкото може по-бързо свикайте събор на Украинската православна църква за решение на въпроса за автокефалията. Ще приемем и ще поискаме признание на така дълго чаканата автокефалия от нашия предишен предстоятел блаженопочиналия митрополит Владимир. (…) Важно е да бъдем със своето паство и със своя народ. Прося Вашите свети молитви…”

————–

Източник: Ахилла

Posted in Съвременност

Вижте още: