Меню Затваряне

Николай Денков и Мария Габриел се срещнаха с Вселенския патриарх Вартоломей

Малко преди заминаването си, в специална зала на Международното летище в София, Вселенският патриарх Вартоломей се срещна и проведе обширна дискусия с министър-председателя на България Николай Денков и външният министър г-жа Мария Габриел.

Негово Всесветейшество изтъкна позитивните отношения между държавата и църквата в България, което е за добруването на българските граждани. Мир, единство и сътрудничество – беше посланието, около което се обединиха всички на срещата. В хода на разговора беше обсъдено значението на християнските ценности, културният обмен, както и засилената подкрепа на българското правителство за българската общност в Истанбул. Друг акцент в разговора беше руската агресия срещу Украйна и невинните жертви и разрушенията, които предизвика.

„В днешния ден на траур Вие сте в България и това е високо оценено“, заяви премиерът Николай Денков.

„Неофит винаги ще остане в сърцата ни, защото той олицетворява християнските ценности“, заяви от своя страна вицепремиерът Мария Габриел.

Патриарх Вартоломей беше придружаван от Русинския митрополит Наум и Заподно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Посланиците на Турция и Гърция също придружиха високия гост до самолета за Истанбул.

—————–

Снимки: Министерски съвет и Вселенска патриаршия

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: