Меню Затваряне

Нова атонска молитва към св. Нектарий Егински в помощ на бежанци и емигранти

Светият Христов архиерей Нектарий от Егина (1846-1920) извършвал през целия си живот изключителния подвиг на странничеството. Бидейки грък по род и език, с огромен принос към гръцкото богословие и култура, живееки в земята на предците си, той така и не се удостоил да получи гръцко гражданство до края на живота си. Оклеветен за тежки нравствени грехове и изгонен от епископската катедра, като водел свят живот, вършейки големи чудеса и спасявайки човешките души приживе, той е останал непричислен към духовенството на нито една от поместните църкви.

Обичайки много свети Нектарий и виждайки страданията и несгодите на огромен брой бежанци, емигранти, доброволни и недоброволни имигранти в наши дни, братята от един от манастирите на Света гора–Атон съставили молитва към св. Нектарий през април 2024 г. за небесно покровителство на странниците.

Молитва към свети Нектарий в помощ на бежанци и емигранти

Архерее Божий, свети отец Нектарие, към тебе прибягваме и тебе молим ние, които пребиваваме в странничество и просим твоя молитвен покров. Ти, светителю Господни, сам бидейки странник на тази земя: първо, подобно на Авраам, излезе от земята си и бащиния си дом (Бит. 12:1) и избра монашеския живот, а след това, в Египет, прие архиерейско служение. Когато чрез хитростта на злата змия беше изгонен от мястото на твоето служение, ти излезе от робството на страстите на Египет – земни и мислени – и дойде в Елада. Но и там живя като странник до края на дните си, без да получиш светско гражданство и без да те добавят като част от духовенството на някоя от поместните църкви. Така, свети отче, Ти стана съвършено подобен на Господа, Който до края на земния Си живот нямаше къде глава да подслони (Мат. 8:20). Затова ти, отче свети, който се уподоби по съвършенство на Господа, докато още живя на земята, като се удостои да получиш небесно гражданство, осиновен от Небесния Отец, изобилно прие благодатта на Пресветия Дух.

Затова, свети отче наш Нектарие, сам бидейки изкушаван, можеш с Божията сила и на нас – изкушаваните, да помогнеш. Виждайки нашите скърби, унижения и бедствия, гледайки нашата немощ, ти, който имаше странническо житие и пребиваваше без дом, в раздяла от сродниците и приятелите си, в лишения от всякакви радости и земни утешения, моли, светецо, нашия небесен Отец да ни изпрати облекчение в нуждите, утешение в скърбите, крепкост във вярата, сила в надеждата, за да противостоим на унинието и отчаянието, с любов към тези, които ни притесняват и угнетяват. Бъди помощник в житейските ни скърби, за да се удостоим и ние да станем наследници на светиите, които бидейки чужденци и пришълци на земята (Евр. 11:13), са били съграждани на светиите и свои на Бога (Ефес. 2:19).

Помогни ни, светителю Божий, да преминем през всички бедствия и нещастия на тази земя, да се заселим в нашето небесно отечество и заедно с теб, да прославим там благияТворец и Вседържител, безначалния Отец със Сина и Светия Дух. Амин.

Вижте Андрей Бодко в Телеграм и Рinterest

————-

Източник: Новая афонская молитва святителю Нектарию Эгинскому о помощи беженцам и эмигрантам | Паисий Святогорец | Дзен (dzen.ru)

Posted in Молитви, Святост

Вижте още: