Меню Затваряне

Нова книга на доц. д-р Бистра Николова: „Портрети на българското Средновековие. Монаси“

Издателство „Орбел“ излиза на книжния пазар с книгата „Портрети от българското Средновековие. Монаси“ на доцент д-р Бистра Николова, изследовател на църковната история на средновековна България.

Този труд е продължение на нейните монографии „Православните църкви през българското Средновековие IX – XIV в.“ и „Портрети от българското Средновековие. Духовници“.

В книгата читателят може да намери както имена и сведения за българските монаси, така и да се запознае с непосредствения живот на средновековното монашество, с образователния, икономическия и духовния му статус, със задълженията и връзките му с миряните. 

Доц. д-р Бистра Николова е ст.н.с. ІІ ст. в Института по история – БАН, член на Академичния съвет на ВЕБИ, член на работна група към Министерство на културата през 2007 г. за актуализиране на Индикативния списък на България. Отговорен редактор на Годишника на висшия богословски евангелски институт, т. 2, 2009, т. 3, 2010 г. Бистра Николова специализира в Институт по история в Букурещ, Румъния, в Института по славяноведение в Русия с тема „Църковна и културна история на средновековна България и във Вашингтон, САЩ, в Центъра за византоложки изследвания „Дамбъртън Оукс“. Подробна биографична и библиографска справка за изследванията и публикациите на доц. д-р Бистра Николова можете да направите тук.

Posted in Култура, Нови книги, Новини, Новини от страната

Вижте още: