Меню Затваряне

Нова книга на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

На книжния пазар излезе нова книга “Образци на пастирско служение в Русия 18-20 в.”, чиито автор е митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф (Босаков).

Книгата представя ярки личности от църковната история на Русия – митрополити, епископи, свещеници, известни със своя свят живот, плодотворна дейност и огромно влияние върху вярващите хора. Авторът обаче акцентира върху особеностите на тяхната пастирска дейност, търсейки общите черти на всеки добър пастир, и посочвайки характерните особености на отделните духовници, описани в книгата. Ако за едни грижата за душите на пасомите преминава през литературното творчество, през наставления, писма и проповеди, то за други това е личната среща и беседа, постоянната молитва и ежедневно богослужение.

Изследването на митрополит Йосиф обхваща пастирското дело на руски духовници, живели в три столетия, но служението им, посветено на спасението на човешките души и насочването им към Царството Божие, не зависи от времето.

В основата на книгата стои дисертационният труд на митрополит Йосиф, защитен от него в Московската духовна академия в началото на 70-те години на миналия век. Тя е ценно четиво за днешните пастири и служители на Църквата не само като ръководство в пастирската работа, но и като вдъхновение за служение. Представените в нея образи са пример за това, че пастирското служение има много лица, че всеки е призван според дарбите си да дава своя принос за изграждането на Църквата и насочването на човешките души към Бога. Книгата е интересна и с това, че разкрива старанието и задълбочеността, с която младият йеромонах Йосиф е изследвал делото на великите пастири на Руската църква, подготвяйки се за своето служение на архипастир на Българската църква.

В предговора към изданието авторът днес посочва, че книгата е насочена не само към пастирите, но и към всеки християнин. „Всички светители, подвижници и свещеници Господни, включени в книгата, с живота и трудовете си могат да ни помогнат да станем още по-добри православни християни, като в ежедневието си научим от тях мъдростта:

– как да водим православен начин на живот – у дома, на работа, на улицата;

– как да изоставим пасивния и да подсилим активния си църковен живот;

– как да уверим народа в Църквата, че Божията любов включва и несполуките в живота;

– как да научим народа така да познава Бога, че любовта Му да ни промени да бъдем по-добри, да ни милва и спаси;

– как да научим пасомите си сами да се учат от грешките си, за да растат във вярата си;

– как да помогнем на Божия народ да разпознава разликата между светската истина  и Божията истина“.

В заключение митрополит Йосиф  отправя апел към своите читатели: “Много бих искал, за което се и моля, всеки един от многочтимите читатели на тази книга да си избере като любим или предпочитан поне един от светите отци, тук поменати, като си обещае да го опознае добре и да го следва в живота си“.

Книгата е издание на фондация “Двери” и може да бъде намерена в книжарницата на столичния храм „Св. Седмочисленици“, „Български книжици“ в София и в книжарницата на Духовно-просветния център на храм „Св. Арх. Михаил“ във Варна.

Източник: Двери бг

Posted in Култура, Нови книги, Новини, Новини от страната

Вижте още: