Меню Затваряне

Пътеписът на Стефан Шиваров “До Света гора и назад” е вече на книжния пазар

На книжния пазар излезе пътеписът на Стефан Шиваров “До Света гора и назад”.

Издател на книгата е гл. ас. д-р Владимир Димитров, зам. ректор и преподавател в департамент “Изящни изкуства” на Нов български университет. Доктор по изкуствознание, чиито основни изследователски интереси са в областта на възрожденското изкуство, иконографията и опазване на културното наследство.

Д-р Владимир Димитров представя накратко изданието на личната си страница, като благодари на всички, помогнали тази интересна книга да достигне до читателите:

“През 1934 г. счетоводителят в Българските държавни железници Стефан Шиваров предприема поклонническо пътуване до светогорските манастири, разположени на Атонския полуостров. Както отбелязва в увода към своя пътепис, написан през същата година, желанието му да посети Света гора се породило още през 1908 г., но чак през 1933 г. той решава да се отправи на така желаното пътуване, най-вече за да благодари на Божията майка, че чрез нейните молитви пред Спасителя го е дарила със син, след осем години бездетие, и да обещае пред чудотворните икони, съхранявани там, че ще възпита сина си в православната вяра и ще го дари на Църквата, за да служи като истински достоен служител и бранител на Православието. Негов спътник в поклонническото пътуване на следващата година е тъкмо малкият Николайчо – бъдещият богослов, професор и протопрезвитер Николай Шиваров (р. 1930)”.

Книгата е издание на Нов български университет, осъществено с подкрепата на Издателския съвет.

Д-р Владимир Димитров благодари на екипа, заради който книгата стига до читателите:

Наталия Владинова – обработка и стаилизиране на книжното тяло и съдържащите се в него фотографии и картички;

д-р Александра Трифонова – редактор от Университетския архив към Център за книгата на НБУ, която осъвременява правописа и пунктуацията, коригира някои неволни грешки на автора и изяснява много специфични и остарели думи;

д-р Радостина Тодорова – директор на Библиотеката на НБУ, помогнала за снабдяване с нужна литература;

Янис Меймарис – дизайн на книгата;

гл. ас. д-р Владимир Маринов – ръководител на издателския екип.

——————–

Д-р Владимир Димитров е член на Българския национален комитет на Международния съвет за опазване паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) и на Асоциацията на преподавателите по история на изкуството AICA. Води курсове по Обща история на изкуството, Възрожденско изкуство и култура, Изкуство на Италианския ренесанс, Иконография и Културно наследство. От 2005 г. ежегодно организира пътуващ семинар „България – кръстопът на култури“. Автор на поредица пътеписи в списанието за университетска култура „Следва“.


Posted in Култура, Нови книги, Новини, Новини от страната

Вижте още: