Меню Затваряне

Нова находка в Рим

Под сградата на посолството на САЩ в Рим е открита стена от древноримско време с изображението на монограм на Христос, съхранил се от епохата на християнските гонения през I в. сл. Р. Хр., съобщи италианският вестник „Il Messaggero”.

Както потвърждават италианските учени, новото откритие хвърля светлина върху неизвестни досега обстоятелства, при които се е разпространявало християнството. Изследователите подчертават, че това е един от първите християнски стенни знаци,  открити в Рим.

На стената в тунела, който е бил изкопан под зданието на посолството на САЩ на via Veneto в Рим при строителството на подземен гараж, са намерили изображение на монограм на Христа – буквата Х, изобразена върху буквата Р. Това е т. нар. христограма – съчетание на буквите от гръцката азбука в качеството на символ на името на Христос.

„Il Messaggero” обръща внимание върху необичайното място, където е било направено откритието. В този район на Рим са били разположени Градините на Салустий, където по времето на Римската империя са живеели високопоставени лица.

Да се намери монограм с името на Христос на такова място е от изключително значение, защото това е територия на бивши публични места от императорските времена, не на катакомбите, които са били убежище на първите християни.

Вестникът цитира специалисти по църковна история и археология, които повтърждават, че новата находка е доказателство за това, че в I в. християнството се е изповядвало не само от робите и бедните, но и от заможните слоеве на римското общество.

„Такива графити християните са правили с конкретна цел – монограмът на Христос е имал свещен характер. Този знак е трябвало да носи послание по определен начин – пояснява професорът по църковна история от папския Латерански университет Пиерлуиджи Гудучи. Може би това е бил „знак за щастие”, а може би – израз на триумф и прослава, отговор с думи на тези, които са практикували други култове”.

Според професора по-малко вероятна е хипотезата, че намереният монограм е доказателство за мъченичество.  Според мнението на историка, възможни са и други обяснения за появата на този монограм, тъй като е можело да бъде поставен от римски войници или имперски чиновници. Ученият потвърждава, че някои влиятелни римляни са се приобщили към християнството тайно, поемайки немалък риск, който е бил свързан с преминаването към тази нова религия, преследвана от официалната римска власт. Този риск е бил значително по-голям за хора от такъв ранг, обърнали се към Христос, заради важните функции, които тези влиятелни хора са изпълнявали в Римската империя.

Източник: ros-vos.net/news

Posted in Интересно от света, Публицистика

Вижте още: