Меню Затваряне

Новият архиепископ на Кипър е Пафоският митрополит Георги

Св. Синод на Кипърската църква избра днес с голямо мнозинство за нов Кипърски архиепископ Пафоския митрополит Георги. Той получи 11 гласа срещу 4 за Лимасолския митрополит Атанасий. Един член на Св. Синод гласува „въздържал се“.

Новият архиепископ подписа и утвърди протокола на Св. Синод за избора си. В краткото си послание той благодари на народа и на Синода за избора си и отправи молитва Бог да го просветлява, за да отговори на очакванията на Кипърската църква. След това архиеп. Георги излезе от катедралния храм „Св. Йоан“ в Никозия с камбанен звън и възгласите на вярващите „Достоен“.

Неговият избор беше очакван. Пафоският митрополит беше избран с първото гласуване в Св. Синод, т. е. с две трети от гласовете. На първо място в първия кръг на изборите се класира Лимасолският митрополит Атанасий с 36%, на второ – Пафоският митрополит Георги с 19%, а на трето – Тамасоският митрополит Исайя с 18%.

Кой е новият архиепископ на Кипър?

Новият архиепископ на Кипър Георги е роден в с. Атиану на 25 май 1949 г.

През 1967 г. завършва Общокипърската гимназия. Като стипендиант на Държавната фондация за стипендии изучава химия в Атинския университет (1968-1972 г.). От 1976 до 1980 г. учи и богословие в Атина. След това получава магистърска степен по химия и теология в британски университет.

На 23 декември 1984 г. е ръкоположен за дякон, на 17 март 1985 г. – за свещеник, а след това за архимандрит. През 1994 г. е назначен за секретар на Св. Синод.

Работил е в държавните училища като учител по химия.

През 1989 г. е арестуван и малтретиран от турците по време на демонстрация срещу окупацията на Кипър.

На 24 април 1996 г. е хиротонисан за хорепископ на Арсиноя, а на 29 декември 2006 г. е избран за митрополит на Пафос, старша катедра в Кипърската църква, на мястото на митрополит Хризостом, който тогава стана архиепископ. Участвал е в редица всеправославни и междухристиянски конференции и срещи като представител на тази църква. Той досега беше и председател на Комисията по биоетика и образование към Св. Синод на Кипърската църква.

———

Източник: Двери бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: